Agrárkérdésekről tartott tájékoztatót az államtitkár


2011-11-10 21:12:37  | cikk: HuHa  | 


Agrárkérdésekről tartott tájékoztatót az államtitkár főképe
A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára látogatott ma Pápára. A Városházán dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel és dr. Áldozó Tamás polgármesterrel tárgyalt, majd az aktuális agrárpolitikai kérdésekről tartott sajtótájékoztatót.
-Pápa városa rendkívül érintett az agráriumban, a Pápai Hús 1913 Kft., az Agroprodukt Zrt. és a Bakonyerdő Zrt. révén is, így többek között ezekről váltottunk szót és azt kértük államtitkár úrtól, hogy tartson tájékoztatót szűkebb körben a kormányzati agrárpolitikáról – mondta el bevezetőjében dr. Kovács Zoltán, átadva a szót az államtitkárnak. Czerván György tájékoztatójában visszatekintett az agrárium elmúlt másfél évére, és az agrárágazat 2012-es költségvetésben tervezett mozgásteréről, lehetőségeiről beszélt.
-Az elmúlt másfél évben számos időjárási problémával kellett szembe néznünk, hiszen minden elemi kár előfordult. A parlament most foglalkozott az időjárási kockázatokat kezelő törvény általános vitájával és az előterjesztést minden párt alkalmasnak találta az általános vitára. Vagyis, ha az országgyűlés megszavazza a törvényt, akkor 2012 január elsejétől új időjárási kockázatokat kezelő törvény lép életbe – mondta a politikus. A törvénytervezet szerint két pilléres rendszerben, szélesebb körű kockázatközösség jön létre. Az öt lábon álló kockázatközösségbe be kívánják vonni a felvásárlókat, a földtulajdonosokat, az üzleti biztosítókat a gazdák és az állam mellett.
Czerván György szólt a likviditási problémák megoldási lehetőségeiről is. A különböző kedvezményes hitelkonstrukciók mellett új elemként említette meg az Agrár Széchenyi Hitelkártyát, melyből az elsőt a közelmúltban vehette át egy igénylő a miniszterelnöktől. Az Agrár Széchenyi Hitelkártya maximum huszonöt-millió forintos szabadfelhasználású keretet biztosít tulajdonosának. Az állattenyésztés és a növénytermesztés megbomlott arányáról szólva elmondta, az Európai Unióban jellemzően 44 százalékos az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságon belül, Magyarországon azonban csupán 35 százalék körül mozog. A politikus ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, sokszor és sok mindent beszéltek már erről a témáról, e téren először meg kell állítani a zuhanást és aztán lehet csak elkezdeni az építkezést.
-A nemzeti támogatásból a mozgósítható részeket az állattenyésztés kiemelt támogatására kívánjuk fordítani ezután is. A különböző zárolásokat, maradványtartást, a stabilitási alapot úgy próbáltuk kezelni a minisztériumon belül, hogy a nemzeti támogatások azon részei, melyek az állattenyésztés jövedelmezőségét hivatottak segíteni, azok megmaradjanak. Kisebb-nagyobb átmeneti gondok, csúszások lehetnek, de kifizetjük őket. Ilyenek az állatjóléti támogatások, az állati hulla kezelési támogatás, az egyes állatgyógyszerek támogatása és a Top-up támogatás. 
Czerván György  a Közös Agrárpolitika (KAP) alakulásáról is beszélt a sajtótájékoztatón. Mint mondta, az uniós bizottság októberben tette közzé a jogszabály-tervezetet, mely a 2014 januárjától induló közös agrárpolitikáról szól. A legfőbb célkitűzéseket a magyar elnökség alatt sikerült minősített többséggel megalkotni, s ezek teljesen szinkronban vannak a Magyar Kormány programjával és a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiájával. A három fő célkitűzés: az életképes élelmiszertermelés, a fenntartható gazdálkodás a természeti erőforrásokkal és a vidéki életminőség, a vidéki foglalkoztatás javítása. A tervezet vitája megkezdődött Brüsszelben és a magyar képviselők továbbra is figyelnek a magyar érdekek védelmére – fogalmazott az államtitkár.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!