Új szemlélet az egészségfejlesztésben


2011-11-10 11:50:55  | cikk: mo  | 


Új szemlélet az egészségfejlesztésben főképe
„Ők a jövő formálói. Hogy milyen lesz a világunk 20-30 év múlva, az rajtuk múlik. Nem csupán nézői vagy szemlélői a világnak, hanem formálói” - ezért választotta célcsoportként a középiskolások korosztályát a Kék Pont Alapítvány, melynek célja, hogy a diákok teljesebb képet alkothassanak az őket körülölelő világ működéséről, az ebben megtalált saját szerepük felelősségéről. 
A Kék Pont Alapítvány Egészségiskola című projektjét a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ hozta el Pápára. A program keretében két napon keresztül két középiskola – a Petőfi Sándor Gimnázium és az Acsády Ignác Szakképző Iskola – 60-60 diákja vehet részt a különféle, sokszor kényes témákat, sajátos módon feldolgozó foglalkozásokon – tudtuk meg Szabadkai Verita művelődésszervezőtől. 
A Kék Pont Alapítvány már a '90-es évek közepétől működik Budapesten, Egészségiskola című projektjét azonban 2006-ban indította el. Dénes Ferenc, a Kék Pont Alapítvány prevenciós koordinátora azt hangsúlyozta, az Egészségiskola egy újszerű, iskolán kívüli egészségfejlesztő program középiskolás korú fiatalok számára. A projekt kidolgozásánál az egészség fogalmának holisztikus megközelítésével éltek, a szakemberek célja az egészséges közösségek és az egészséges élet fogalomrendszerének hétköznapi környezetbe helyezése, a hosszú, kiegyensúlyozott és harmonikus élet esélyének növelése.
Az Egészségiskola a modernizmus és a fogyasztói világ jelen idejű fenntarthatóságát kérdőjelezi meg, és erről az alapról kiindulva generál olyan cselekvéseket, amelyek az egészségesebb életkörülmények és életfeltételek kialakulásához vezethetnek, segítve az alkalmazkodást a megváltozó gazdasági, társadalmi és éghajlati viszonyokhoz.
A fiatalok négy témakört dolgoztak fel a Kék Pont Alapítvány szakemberei segítségével. 15 fős csoportokban, forgószínpadszerűen vándoroltak az egyes helyszínek között, ahol szó esett a szexualitásról, a sajnos egyre népszerűbb drogokról, a médiatudatosság kérdéseiről és a büntetésvégrehajtás rendszeréről. A módszer különlegessége, hogy a foglalkozások a külvilágtól elzártan, a nyilvánosság és a pedagógusok kizárásával történik. A program arra a feltevésre épít, hogy a fiatalok akkor vonhatók be könnyen a komoly témák és feladatok tárgyalásába, ha valóban képesek vagyunk őket felnőttként, azaz komoly döntési felelősséggel rendelkező, dönteni tudó, kommunikáló emberként kezelni – fogalmazott a szakember.
A program holnap folytatódik. Pénteken délelőtt az Acsády Ignác Szakképző Iskola két osztálya vehet részt a foglalkozássorozaton, a Sportcsarnokban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!