Négy óra alatt huszonkét gyorshajtót fogtak a rendőrök


2011-11-10 10:31:26  | cikk: HuHa  | 


A 83-as számú főút pápai illetékességi területét vonta ellenőrzés alá a Pápai Rendőrkapitányság november elején. A fokozott rendőri akció 8-tól 16 óráig a főút forgalmának vizsgálatára irányult, ezen belül pedig koncentrált sebességmérést tartottak a rendőrök a főút Pápát elkerülő szakaszán 10-től 14 óráig.
- Az elkerülő út 29-es kilométerszelvényénél tartottuk a koncentrált sebességellenőrzést, melyen a Pápai Rendőrkapitányság részéről hat fő, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság forgalomellenőrző alosztályáról pedig négy fő vett részt – adott tájékoztatást Derczó Zoltán rendőr zászlós, a pápai rendőrség közlekedésrendészeti alosztályának vezetője. Nem véletlenül választották ezt a szakaszt az ellenőrzés helyszínéül a rendőrök, hiszen az elkerülő út minősége jó, a hosszú egyenes szakaszok pedig – mint az be is bizonyosodott – száguldásra csábítják a sofőröket. Tíz rendőr állt a főút mentén, jól láthatóan – láthatósági mellényben -, a sebességmérő készüléket pedig az út mellett, állványon helyezték üzembe, s nem autóba szerelve mértek. Az eredmény mégis több mint meglepő volt, fogalmazott Derczó Zoltán.
-Négy óra alatt huszonkét gyorshajtót mértünk be az említett útszakaszon. Ebből tizenöt esetben közigazgatási eljárást indítottunk, hat főre helyszíni bírságot róttunk ki, egy esetben pedig figyelmeztettük a gépjárművezetőt. Ez utóbbi nagyon csekély mértékben lépte túl a megengedett 90 km/órás sebességet. Azonban nem ez volt a jellemző, a forgalomból kiszűrt gépkocsivezetők többsége 110 km/óra sebesség fölött hajtott – ismertette az akció eredményét az alosztályvezető, hozzátéve - a gyorshajtók között volt tehergépjármű is, amelynek megengedett sebessége 70 km/h.
A közigazgatási bírsággal sújtott gyorshajtók 30 illetve 45 ezer forintos csekket kaptak – a sebességtúllépés mértékétől függően – emellett pedig négy büntetőpont is járt nekik. Összesen 525.000 Ft közigazgatási, és 63.000 Ft helyszíni bírságot róttak ki a rendőrök négy óra leforgása alatt.
A koncentrált sebességmérés mellett – a 83-as főúton zajló - mozgó ellenőrzés során további kilenc esetben tettek szabálysértési feljelentést főként érvénytelen hatósági engedély miatt, emellett két esetben bevonták a jármű forgalmi engedélyét és ugyancsak két esetben a le kellett venni a jármű rendszámtábláját. Egy elfogásuk is volt a rendőröknek, egyedi azonosító jel meghamisítása miatt – a gépjárműre más rendszámot szereltek fel -, a sofőrt előállították, ügyét pedig gyorsított bírósági eljárás keretében vizsgálják.
Derczó Zoltán elmondta, hasonló jellegű ellenőrzés minden hónapban várható a 83-as főúton, a gyorshajtás ugyanis rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremthet.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!