„A Vendég az első” - a vendéglátás volt a téma az Ipartörténeti Körben


2011-11-10 06:42:42  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


„A Vendég az első” - a vendéglátás volt a téma az Ipartörténeti Körben főképe
Vendéglátás mindig volt, van és lesz, még akkor is, ha a jelenben nem épp fénykorát éli ez a nagy múltra visszatekintő iparág. Az Ipartörténeti Kör idei évadjának utolsó összejövetelén Sándor Mihály, a Gambrinus Étterem tulajdonosa és üzemeltetője beszélt a vendéglátás problémáiról és a közel 20 éves étterem történetéről.
Az utóbbi évek pénztelensége és az abból következő hullámvölgyek a vendéglátás rovására is mentek, mivel a vendéglátás abba a kiadási kategóriába tartozik, amely egy család életéből nyugodtan kihagyható - vallja a szakember.
- Ebben a szakmában rengeteg élőmunka van, pontosan ezért nem tudják megfizetni az emberek, ám az étlapokon feltüntetett árak korántsem tükrözik az inflációt, az előállítás költségeit és a mögötte lévő munkát. Valahogy talpon kell maradni, így egyre kisebb árrést alkalmazunk.
A vendéglátó szerint a szakképzés helyzete nincs túl fényes állapotban, mivel rövid idő alatt futószalagszerűen képeznek ki papíron - a szakma rovására - olyan vendéglátó végzettségű embereket a különböző iskolák, aki az életben szinte semmihez sem értenek.
Sándor Mihály előadása során beszélt a Gambrinus étlap kínálatáról, az általuk forgalmazott termékcsaládokról, az árakról és a náluk alkalmazott konyhatechnológiáról is. A Gambrinus a kezdetektől fogva tradicionális magyar ételeket kínált vendégeinek, jövőbeli tervei közt az étterem szeretné az étlapot alapanyagaiban megreformálni és a hagyományos a’la carte-ban megjelentetni olyan újításokat, mint a szürke marha, a mangalica, a rackajuh, a köles vagy a kása.
Sándor Mihály 1993. áprilisa óta vezeti édesapjával közösen a lakóházból átépített vendéglátóegységet, mely névválasztásával, a különlegesen csengő Gambrinus-szal, a sör védőszentjét dicsőíti. Az ízig-vérig vendéglátós családot a kezdetektől fogva egy jelszó vezérli: „a Vendég az első”. Elhivatottságuk és szakmai munkájuk elismeréseként 1996-ban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által Védnöki Táblát kaptak, mely azóta is az étterem falán látható. Az országban körülbelül 200 ilyen étterem van, Pápán ők az egyetlenek. De nemcsak a Védnöki Táblában elsők a városban, ugyanis 2006-ban Pápán elsőként a Gambrinus Étterem alakított ki vendégterében kétsávos automata bowlingpályát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!