Pápán a legnagyobb a megbetegedés


2009-11-27 13:26:50  | cikk:  | 


A közép-dunántúli régióban megerősítették az első H1N1-halálesetet – Esztergomban egy 42 éves, kísérőbetegségekkel terhelt férfi halálában játszott igazoltan szerepet az új influenza-vírus. Az ajkai kórházban  is ápolnak egy súlyos állapotban lévő férfit, akit a H1N1 vírus betegített meg. 

Zajlik térségünkben a járvány, a múlt héthez képest Veszprém megyében megduplázódott a H1N1-es esetek száma. Pápán és környékén legnagyobb a növekedés – itt megötszöröződtek az influenzás és influenzaszerű megbetegedések.

Mindezt dr. Bujdosó László regionális tisztifőorvos, a Pandémiás Prevenziós Bizottság elnöke mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján, melyet a megyei védelmi bizottság ülése után tartott a Bázisrepülőtéren. A főorvostól azt is megtudtuk, hogy az elhunyt esztergomi férfi halálának oka a H1N1-fertőzés következtében kialakult vérzéses tüdőgyulladás volt.

A szakember hangsúlyozta: lehet és kell is még tenni a védekezés terén, a legfontosabb az lenne, hogy minél többen oltassák be magukat.
-A magyar oltóanyag biztonságos és hatékony, és a védőoltással nemcsak magunkat, hanem a környezetünkben élőket is védjük – erősítette meg újra a szakember.

Dr. Bujdosó László azt is hangsúlyozta, hogy mivel a megbetegedések több mint egyharmada a 14 év alatti korosztályt érinti, a gyerekeket fokozottan védeni kell a pandémiás oltással, csakúgy, mint a fiatal felnőtt korosztályt.

A H1N1-járvány az egészségügyben dolgozókat fokozottan veszélyezteti, számukra a vakcina beadatása különösen fontos lenne.

Az átoltottság sem országos, sem megyei szinten  nem megfelelő szintű, mondta a szakember, csupán a lakosság 15 százaléka részesült a vakcinából. Péntektől a megyében több helyen elkezdik működésüket az oltópontok,  például Pápán és Farkasgyepűn is.

Hazánkban a H1N1 járvány még nem tetőzött, ez öt-hat hét múlva várható, hangsúlyozta dr. Bujdosó László.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!