MSZP: A Fidesz gazdaságpolitikája egészében elhibázott


2011-11-04 00:02:48  | cikk: mo  | 


MSZP: A Fidesz gazdaságpolitikája egészében elhibázott főképe
A 83-as főút Pápa és Győr közötti szakaszának felújítása 2014 és 2020 között, a Boba-Győr vasútvonal villamosítása 2017-ig valósulhat meg – tolmácsolta Gőgös Zoltán Fellegi Tamás válaszlevelét, melyben a nemzeti fejlesztési miniszter a szocialista országgyűlési képviselő e két beruházással kapcsolatos kérdéseire válaszolt. Az MSZP-s képviselő az ellentmondások tisztázása érdekében kereste meg a nemzeti fejlesztési minisztert – derült ki a sajtótájékoztatón. Ugyanis Völner Pál infrastruktúáért felelős államtitkár márciusban bejelentette, a 83-as főút, települési elkerülőutakkal történő felújítása és a Boba-Győr vasúti szakasz villamosítása 2014-15-re teljesen elkészül – hangsúlyozta Gőgös Zoltán.
- A 83-as számú főút fejlesztésének elkerülőutakkal történő megvalósítása a projekt áttervezését teszi szükségessé, ezért a miniszter semmi esélyt nem lát arra, hogy a beruházás még a 2013-ig tartó európai uniós finanszírozási ciklusban megvalósul. Ezzel csak az a baj, hogy az a finanszírozás, amely jelenleg rendelkezésre áll, nem biztos, hogy rendelkezésre állhat majd 2014 után. Az előkészítő munka is kidobott pénz volt, másrészt pedig egy olyan csúszást eredményez, amelyet sem a városnak nem szabadna hagyni, emellett pedig a települések is megérthetik, hogy nem lenne rögtön elkerülőút, de legalább a külső szakaszokon biztonságosabban tudnának közlekedni – fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő.
Gőgös Zoltán a Boba-Győr vasúti szakasz villamosítása kapcsán elmondta, hasonlóan a főút fejlesztési beruházáshoz, az eredeti projekt áttervezése miatt csúszhat a beruházás kivitelezése.
-    Ez egy 60 millió forintos beruházás, a miniszter szerint 2014 és 2017 között, a következő európai uniós költségvetési időszak projektjeként valósítható meg. Az a kockázat, hogy ha a települések nem állnak a sarkukra és nem cselekednek azonnal, meglehet, hogy ezek a beruházások hosszú időre kimaradhatnak fejlesztésekből, hiszen még nincs az Európai Uniónak 2013 utánra elfogadott költségvetése – tette hozzá a képviselő.
A politikus hangsúlyozta, a településeknek és kormánynak azonnal meg kell kezdeni a konzultációt arról, hogy mi az a megoldás, ami a beruházások megkezdését még ebben a ciklusban lehetővé teszi, és a finanszírozást biztosítja.    

„Felszólítjuk a kormányt, hogy félmegoldások helyett az emberek, és nem a költségvetés érdekeit szolgáló döntést hozzon az üzemanyagárak égbe szökésének megelőzésére. Javasoljuk a kormánynak, hogy a benzinárak adótartalmát az európai uniós megállapodások szerinti minimumra csökkentsék, és újra vezessenek be egy felső határt az üzemanyagárak ésszerű határok közé szorítása érdekében” – e két mondatot idézte Grőber Attila mai sajtótájékoztatóján, mely Rogán Antal és Tállai András fideszes politikusok szájából hangzott el 2005-ben.
-    A Fidesz választási kampányában nagyon sok ígéret hangzott el, amelyből úgy tűnik, hogy nem lesz semmi. Ebből pedig az látszik, hogy a Fidesz számára fontosabbak a hatalomra kerüléshez vezető utak, mint az ígéretek betartása. Ha ezek a mondatok igazak voltak 2005-ben, akkor igazak ma is. Vagy ha nem igazak ma, akkor gondolom nem voltak igazak 2005-ben sem – véli a szocialista önkormányzati képviselő.
Grőber Attila szerint a Fidesz gazdaságpolitikája egészében elhibázott. Véleménye szerint tudatos pénzrontás folyik ma Magyarországon. A politikus elmondta, céljuk, hogy a forint gyengítésével részben segítsék az exportot, részben pedig az árak növekedésével az állam nagyobb bevételhez jusson.
-    Ez azonban felelőtlenség. Kilátástalan helyzetbe hozzák az embereket és az önkormányzatokat. Az embereket azért hozzák kilátástalan helyzetbe, mert az eszközkezelő, amit ígértek, még ma sem működik. A munkahelyteremtő akcióval nem jutottunk előbbre, egymillió új munkahelyből semmi nincsen. Harmadrészt pedig a végtörlesztés kizárólag azoknak lehetőség, akik jelentős anyagi tartalékokkal bírnak. Nehéz helyzetbe hozzák az önkormányzatokat is, így a pápait is. Néhány nap múlva be kell terjeszteni a jövő évi költségvetés koncepcióját. Az önkormányzatok nem tudják pontosan, hogy mivel tervezzenek. Nem tudjuk, hogy milyen adóbevételek maradnak az önkormányzatnál, milyenek mennek. Nem lehet egy évet előre tervezni úgy, hogy másfél hónappal az év vége előtt nem tudjuk, hogy milyen számokkal lehet gazdálkodni.
Grőber Attila hangsúlyozta, arra kéri a fideszes politikusokat, hogy ne adják nevüket egy ilyen politikához, ugyanazokat az elveket képviseljék most is a hatalomban, mint amilyeneket képviseltek ellenzékben. Az nem igazságos, hogy az ember ellenzékben könnyelműen tesz felelőtlen kijelentéseket, ha pedig kormányon van, akkor ezeket megsokszorozva, még brutálisabb megszorításokat hajt végre – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!