Életed minősége attól függ, hányan mosolyognak körülötted - Puskásné Tófeji Valéria a Gyurátz Körben


2011-11-01 08:21:26  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Életed minősége attól függ, hányan mosolyognak körülötted - Puskásné Tófeji Valéria a Gyurátz Körben főképe
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör tegnap este tartotta októberi találkozóját, melynek ezúttal Puskásné Tófeji Valéria író és költőnő volt a vendége.
Tófeji Mária Valéria 1937-ben, a Zala megyei Tófejen született. Apja a falu ezermester bognára, anyja pedig háztartásbeli volt.
- A múlt század 20-as éveiben elképzelt álmait én valósíthattam meg, harmadik gyermekként, tanítónő lehettem. Mára már közel negyvenévi szolgálat van mögöttem, sok tapasztalat, emlék, melyet írásaimban örökítettem meg - mesélte az írónő.
Mint mondta, az írás úgy szegődött mellé, mint egy könyörtelen, de szerető társ, és versek, novellák formájában kísérte. Ez az öröklázú viszony szinte észrevétlenül az élete része is lett.
A Pápai Kristály irodalmi és kulturális folyóirat alapító főszerkesztőjeként 15 évig sok költőnek és írónak biztosított nyilvánosságot országszerte. Eddig 15 önálló kötete jelent meg.
- 2010-ben Borbély Lajos barátommal közösen verses kifestőt jelentettünk meg hatalmas sikerrel. Az egyvonalas rajzok mellé verseket, találós kérdéseket, meséket írtam, amiket tovább lehet gondolni és rajzolni – mondta el a költőnő.
Tegnap este, a legutóbbi művét, a Gondolattánc című novellás kötetet mutatta be a jelenlevőknek.
- Minden gondolat egy picurka szikrából indul, s terjed szét, szélesedik, majd nő. Táncol, mint a boszorkányszél, amit a borítón láthatnak. Szép magyar nyelvünk dallama muzsikál lelkemben. A művészetnek ezen ága - melynek hálás szolgálója vagyok - a lelkem kenyere. Ez a könyv a lelkemből ismét feltörő, hálaadó ima. A kötet tartalmazza a rím- és próza gyökereket, valamint vannak benne interjúk is, amelyek olyan írókkal készültek, akik ismerték József Attilát, Ady Endrét vagy Illyés Gyulát. A jelenkori történetek részben pedig viszonylag vidám írások találhatóak - mondta Puskásné Tófeji Valéria.
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör november utolsó hétfőjén tartja soron következő összejövetelét, amikor is Mezei László lesz a kör vendége.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!