Csodálatos orgonamuzsika a Nagytemplomban


2011-10-30 19:18:24  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Csodálatos orgonamuzsika a Nagytemplomban főképe
A Bartók Béla Zeneiskola idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Ez alkalomból különböző koncerteket szerveznek a tanévben. Tegnap este a Nagytemplomban Horváth Márton Levente orgonajátékával varázsolta el a zenebarát közönséget.
Horváth Márton Levente 1983-ban született. Alapfokú zenei tanulmányait Pápán és Balassagyarmaton végezte. Mint mondta, kisgyermek kora óta foglalkozik a zenével, melynek szeretetét családjának és tanárainak köszönheti.
A budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban zeneszerzést Fekete Győr Istvánnál, orgonát Elekes Zsuzsánál tanult. 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, ahol 2006-ban orgonaművészi, 2007-ben pedig zeneszerzői diplomát szerzett, Lehotka Gábor illetve Vajda János tanítványaként. 2002-ben és 2004-ben I. díjat nyert a Zeneakadémia zeneszerzőversenyén, 2005-ben pedig megkapta a franciaországi Academie Musicale de Villecroze ösztöndíját, melynek segítségével a Hungaroton megjelentette első szerzői lemezét. Részt vett több orgona-mesterkurzuson is, többek között 2003-ban 2004-ben és 2008-ban a párizsi Notre Dame orgonistájánál, Olivier Latry-nál. Mind zeneszerzői, mind orgonaművészi tevékenységét hivatásszerűen gyakorolja. Kompozícióinak legnagyobb részét ez idáig a kamaraművek és egyházi kompozíciók alkotják, főbb művei közé tartozik hegedűversenye, a Mária-énekek című kantáta valamint a Túl című csembalóra és vonósötösre írt műve.  Rendszeresen ad hangversenyeket Magyarországon és külföldön (Ausztria, Olaszország, Oroszország, Norvégia). 2003 óta a kőbányai Szent László Plébániatemplom orgonistája. 2007-ben Fischer Annie előadói ösztöndíjat, 2008-ban és 2009-ben és 2010-ben pedig Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjat nyert - ismertette a fiatal művész eddigi pályafutását a hangverseny előtt Édes Lászlóné, Horváth Márton Levente egykori tanára.
A hangversenyen Bach, Lisznay Szabó Gábor és Liszt Ferenc műveiből hallhattak ízelítőt a jelenlevők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!