Békés, nyugodt ünnep biztosításáért dolgoznak


2011-10-29 16:37:31  | cikk: HuHa  | 


Békés, nyugodt ünnep biztosításáért dolgoznak főképe
Mindenszentek és Halottak napjára készülve egész héten a sírkert szépítésén és rendbetételén dolgoztak az Alsóvárosi temetőt üzemeltető cég munkásai.
-A szokottnál is nagyobb rendet és tisztaságot biztosítunk a hozzátartozóknak, akik Mindenszentekkor felkeresik a temetőt – mondta el Bordás Ferencné, a Méki-R Kft. ügyvezető igazgatója - a lehullott lombot rendszeresen összesöpörjük és elszállítjuk, a hulladéktárolókat pedig sűrűn ürítjük, hogy ne halmozódjon fel a zöldhulladék és egyéb szemét. Szeretnénk rendezett, gondozott és békés körülményeket teremteni az ünnepre, és az a tapasztalatunk, ha mi rendben tartjuk a temetőt, akkor a hozzátartozók is nagyobb rendet tartanak a sírok körül.
Ezen a hosszú hétvégén - az ünnep idején – a temetői jelenlétet is sűrítik a cég dolgozói, hogy megelőzzék a temetői lopásokat. A sírkert egyébként már mától kedd estig 6-tól 23 óráig látogatható és ez idő alatt folyamatos temetői ügyeletet is tartanak.
-Munkatársainknál ez idő alatt is meg lehet hosszabbítani a sírhely megváltást, és akik nem találják hozzátartozóik nyughelyét, azok is fordulhatnak hozzánk, megmondjuk, megmutatjuk, hol találják a keresett sírt – tájékoztatott az ügyvezető igazgató. A nagyszámú temetőlátogatóra készülve a tartalék parkolót, az úgynevezett libalegelőt is kinyitják a gépjárművek előtt, a forgalomirányítást közterület-felügyelők és a polgárőrök segítik majd, a sírkertbe pedig beengedik azokat a gépkocsikat, melyekkel idős, mozgásukban korlátozott, beteg vagy mozgássérült látogatókat szállítanak. Ugyanakkor azt is kérik, hogy ezzel a lehetőséggel csak azok éljenek, akiknek feltétlenül szükséges.
S ha már a közlekedésnél tartunk, érdemes fontolóra venni, hogy a városban élők, de legalább a közelben lakók gyalog keressék fel a temetőket, hiszen a vidékről érkező hozzátartozók többnyire úgyis gépkocsival érkeznek a temetőkhöz, túlzott zsúfoltságot és balesetveszélyt okozva. A járművezetők pedig fokozott óvatossággal vezessenek a temetők közelében – főként sötétedés után, - hiszen ilyenkor nagyobb az esélye a koccanásos baleseteknek, valamint a gyalogos és kerékpáros baleseteknek. A biciklisek egy része még mindig világítás nélkül közlekedik, a gyalogosok pedig gyakran a nagy forgalomra való tekintet nélkül jönnek-mennek a temetők környékén. Arra is számítani kell, hogy sok olyan járművezető is útnak indul ilyenkor, aki csak ritkán vezet, és kevés rutinnal rendelkezik, és sokan lesznek, akik helyismeret nélkül, tétován keresik fel a távoli települések temetőit. Éppen ezért minden közlekedőt türelemre és óvatosságra int a rendőrség.
De nemcsak a közlekedés biztonságára kell jobban ügyelni ezekben a napokban, hanem értéktárgyaink védelmére is, hiszen a rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy Halottak napja környékén megnövekszik a temetőlátogatásokhoz kapcsolható vagyon elleni bűncselekmények száma. Az óvatlan emberek könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak, ha nem tartják be a legfontosabb szabályokat értékeik védelmében.
-Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak szinte felkínálják magukat a bűnözőknek, akik előszeretettel élnek vissza az ünnep adta lehetőséggel – figyelmeztetett a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója – ilyenkor megnövekszik a temetői viráglopások, a kegytárgyak és koszorúk eltulajdonításának száma, de nagyobb számban fordulnak elő gépkocsi-feltörések, biciklilopások, betöréses lopások is. Császárné Elek Veronika a legfontosabb biztonsági szabályokat szedte csokorba.
-Nagyon fontos, ha valaki hozzátartozója sírját gondozza, vagy csak vízért megy el, netán a szemetet viszi a hulladékgyűjtőbe, ne hagyja őrizetlenül a síron a kézitáskáját. A gépkocsival érkezők számára elsődleges feladat, hogy ellenőrizzék, hogy a jármű ablakait felhúzták, az ajtókat bezárták, a riasztót aktivizálták. A járműben soha ne hagyjanak látható helyen értéktárgyakat, sem telefont, sem fényképezőgépet, sem kézitáskát vagy más értékes holmit, de még kabátot sem. Emellett pedig az is fontos, hogy személyes irat, lakáskulcs se maradjon az autóban, hiszen az iratokkal később visszaélhetnek a bűnözők, az ellopott lakáskulcs miatt pedig betöréses lopás áldozatává válhatnak az óvatlanok. A kerékpárral érkezők zárják le biciklijüket a temetők környékén, hiszen a nagy tumultusban a legkönnyebb észrevétlenül eltolni egy lezáratlan kétkerekűt.
 A bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség is fokozottan ügyel a temetők és környékük biztonságára. A kiemelt szolgálatban a polgárőrség is részt vesz, gyakori lesz a temetői járőrözés, a parkolók ellenőrzése, nemcsak az alsóvárosi temetőnél, hanem a vidéki településeken is, ahol a körzeti megbízottak és a polgárőrök vigyáznak a rendre.
-A bűncselekmények megelőzésére már korábban kihelyeztük a temetők kapujába a megelőzési tanácsokat, bízva abban, hogy a látogatók elolvassák és betartják azokat – fejezte ki reményét a rendőr őrnagy.

Képek:

nincsenek képek

Jótanácsok Mindenszentek és Halottak napja ünnepére

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott rendőri jelenléttel készül a soron következő hosszú hétvége temetőlátogatásaira. A szolgálatban lévő állomány fő feladata a közlekedés segítése, illetőleg a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése, megszakítása. Ennek érdekében nem csak egyenruhás, hanem polgári ruhás rendőrök is járőröznek majd a temetőkben és azok környékén. A megnövekedett feladatok elvégzésébe a polgárőrség, a közterület-felügyelet, valamint a temetőgondnokok is bekapcsolódnak.

A városokban azt tanácsoljuk a sírok gondozására érkezőknek, hogy akinek nem feltétlenül muszáj, ne autóval közlekedjen. Így elkerülheti a bosszantó torlódást, illetőleg megelőzhet akár egy koccanásos balesetet is. A legális parkolóhelyek egy idő után elfogyhatnak, ez pedig a hosszabb gyaloglástól ódzkodókat arra ösztönözheti, hogy ott hagyják hátra a gépkocsit, ahol nem szabad. Nem célszerű komoly értékeket, felesleges iratokat és bankkártyákat magunkkal vinni, hiszen ebben az időszakban jellemzően számos bűnelkövető figyelme fordul a temetők felé. Az utastérben hátrahagyott retikül, mobiltelefon nem tekinthető másnak, mint a gépkocsi-feltörők öntudatlan provokálásának. Nem csak a parkolók lehetnek veszélyesek, hanem a temetők területén is tartózkodhatnak olyan személyek, akik nem kegyeleti okból keresik fel a parcellákat, hanem a sírok gondozása közben letett és átmenetileg őrizetlenül hagyott táskákra vadásznak. E vagyonvédelmi ajánlások nem csak a jelentős forgalmat lebonyolító városi, hanem a biztonságosnak tűnő, kisebb, falusi temetőkre is érvényesek.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!