Kiváló hangulat a táncházban


2011-10-28 22:40:18  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Kiváló hangulat a táncházban főképe
A Nemzeti Kulturális Alap pályázatot írt ki rendszeres táncházak megtartására, melyre a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ is pályázott. Az első táncházban, melyet ma este tartottak a JMSZK földszinti előterében a legkisebbektől a legnagyobbig, minden korosztály képviseltette magát.
A mai alkalmon a sárközi táncdialektussal ismerkedtek az érdeklődők, amely a kelet-dunántúli csoporthoz tartozik, s mely tovább folytatódik a Duna-Tisza közi Bácskában, Kalocsán és környékén, és általában a Duna egész mellékén. A sárköziek minden alkalmat megragadtak a táncra. Változatosság, a mozgás magas fokú, művészi megnyilvánulása, erő és optimista öntudat jellemző rájuk. A sárközi táncok legrégibb rétegét a kanásztáncok képviselik. A páros táncok közül a lassú csárdás eléggé színtelen, annál jellemzőbb a gyors, friss csárdás. A sárközi táncok közül a nők körtánca tér el legjobban az országosan ismert típusoktól, ez a legjellemzőbb és talán a legszebb táncuk – tudtuk meg a táncóra elején Müller Anita és Müller Zoltán táncpedagógusoktól.
- Egy stílus megtanulására természetesen nem elég egy-két alkalom. A sárközi táncok viszonylag egyszerűen tanulhatóak, de vannak apró fortélyai, amit nem könnyű elsajátítani, viszont nagyon látványos, dallamos zenére lehet táncolni. Célunk ezzel a táncházzal az, hogy egészen kicsi kortól már a néptánc, a népzene alapjaira és szeretetétre neveljük a gyerekeket- tájékoztatta hírportálunkat Baán Éva
A talpalávalót ezúttal a veszprémi Kőris Népzenekar húzta, közreműködtek a Vadvirág Néptáncegyüttes tagjai.
A nyolc alkalomból álló sárközi táncsorozat december közepéig várja az érdeklődőket térítésmentesen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!