Dönthetnek, javasolhatnak, véleményezhetnek - megalakult Borsosgyőr Városrész Önkormányzata


2011-10-28 22:24:08  | cikk: mo  | 


Dönthetnek, javasolhatnak, véleményezhetnek - megalakult Borsosgyőr Városrész Önkormányzata főképe
Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról (SZMSZ) szóló 9/2011. (IV.14.) önkormányzati rendeletben döntött arról, hogy a csatolt településrészeken, vagyis Pápa-Borsosgyőrön, Pápa-Tapolcafőn és Pápa-Kéttornyúlakon településrészi önkormányzatot hoz létre. A településrészi képviselőtestületek tagjainak szeptemberi megválasztása és az eskütétel után ma délután ünnepélyes keretek között alakult meg Borsosgyőr Városrész Önkormányzata. Az alakuló ülésen dr. Áldozó Tamás Pápa polgármestere történelminek nevezte az eseményt, hiszen az önkormányzati törvény 1990 óta biztosít lehetőséget településrészi önkormányzatok felállítására. Pápa Város Önkormányzata területén most először alakult ilyen testület.
- A részönkormányzatok tudnak működni nagyon jól és formálisan is. Önmagában a részönkormányzat csak egy lehetőség, nem garancia arra, hogy a helyiek nagyobb részvételt éreznek a döntéshozatalban. Azonban azt gondolom, hogy a borsosgyőri részönkormányzat képviselői és a borsosgyőri polgárok elkötelezettek amellett, hogy ennek a részönkormányzatnak a működése valóban tartalmas legyen. Ebben az esetben pedig mindez hozzájárul ahhoz, hogy a településrész megőrzött identitása tovább erősödjék, a helyiek úgy érezzék, hogy fontos dolgokról helyben tudnak dönteni és nem valahol a távolban, a pápai Városházán születnek meg az őket érintő döntések – fogalmazott a polgármester.
Áldozó Tamás hangsúlyozta, reméli, hogy a borsosgyőri részönkormányzat számos kezdeményezéssel fordul majd a városi önkormányzathoz, sok olyan kérdést vet fel, amelyekre közösen kell megtalálni a választ, és amelyek a településrészen élők komfortérzetét, életminőségét és a községhez való kötődését erősíthetik. A polgármester ismertette a részönkormányzati választás eredményeit. Elmondta, Borsosgyőr 9 jelöltet állított, 2 jelölés érvénytelen volt, egy személy pedig visszalépett. Így Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete Bereczky Nórát, ifj. Máté Istvánt, Tóth Józsefet és Varga Zoltánnét választotta meg részönkormányzati képviselőnek 2014-ig, a következő önkormányzati választásokig. Borsosgyőri Városrész Önkormányzata elnöke Máté István önkormányzati képviselő lett.
Az ünnepélyes alakuló ülésen Orgona László előadóművész énekelt verseit követően Máté István nyitotta meg az ülést, majd összefoglalta a településrész történetének, fejlődésének mérföldköveit. Az elnök hangsúlyozta, a településrészen erősítené az összetartozást, az összefogást.
- Segítséget fogunk kérni a városi képviselőtestülettől, hogy a kultúrház méltán tölthesse be szerepét és megfelelően szolgálja ki az itt élő 100-150 fiatal igényeit. Szeretném, hogyha borsosgyőrinek érezné és vallaná magát mindenki. Ha összetartunk és figyelünk egymásra, ez működni fog – tette hozzá Máté István, majd kiemelte, több fórumot szerveznek a jövőben, tájékoztatják a lakosságot a településrész ügyeiről, képviselik érdekeiket és javaslatokat tesznek a képviselőtestületnek a városrészt érintő ügyekben.
Az alakuló ülésen a képviselőtestület tagjai két napirendi pontot tárgyaltak. Az ülésen megjelent borsosgyőriek tájékoztatása érdekében Máté István idézett a részönkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatából, majd a képviselők egyhangúlag elfogadták a dokumentumot. A második napirendi pontban a testület tagjai elfogadták a 2011. évi munkatervet, mely szerint az üléseken beszámolót hallgatnak meg – többek között – a temetők helyzetéről, a közbiztonság érdekében végzett feladatokról, a falugondnok valamint a civil szervezetek tevékenységéről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!