A művészet is összeköti a testvérvárosokat: Az F-Csoport kiállítása Schwetzingenben


2011-10-27 20:33:17  | cikk: Babos Petra  | 


A művészet is összeköti a testvérvárosokat: Az F-Csoport kiállítása Schwetzingenben főképe
Október 22-én a németországi testvérvárosunkban, Schwetzingenben, a Xylon Múzeumban nyíl meg az F-Gruppe (F-Csoport) kiállítása, melyen városunk képviseletében Unger Tamás, Pápa város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.
Az F-Csoportot 2004-ben alapította hat pápai kötődésű festő-és szobrászművész. Az F megnevezés a figurativitásra utal, hiszen a csoport tagjai a valóság tárgyi mivoltából indulnak ki, pontosabban a mindenkori, sorsát alakítani kívánó embert állítják műveik alanyává. A figuratív megjelenítés nem csak a reális pillanatkép bemutató eleme, hanem szuggesztív erővel, az expresszivitás és a szürrealitás nyelvezetével ötvözve közelíti meg a gondolkodó, létét kutató, kötöttségeiből kitörni vágyó ember szellemi alakját, helyzetét. A tárlaton Ughy István, Filep Sándor, Horváth Lajos, Kádár Tibor és Párkány Péter műveiben gyönyörködhetnek az érdeklődők.
Unger Tamás alpolgármester ma délután sajtótájékoztató keretében számolt be arról, hogy nagy örömére több mint tíz év után ismét pápai kiállítást és vásárt szerveztek Schwetzingenben.
- Schwetzingeni utunk során lehetőségünk volt egy tapasztalatcserén is részt venni a városháza egy olyan részlegén, amely hasonlít a nálunk működő Családsegítő Szolgálathoz, s amely magyarra lefordítva egy generációs iroda, ahol a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki helyben, egyszerre intézheti a városházához kötődő ügyeit. Egy európai uniós projekt indítását is tervezzük, melynek keretén belül megismerkedünk majd egymás rendszerével, mely remélhetőleg mindkét városban sikeresen fog működni - mondta el Unger Tamás.
A tárlat 2011. december 4-ig tekinthető meg az Xylon Museumban.


Képek:

Horváth Lajos 1941-ben született Pápán. A pápai Képzőművészeti Szabadiskolában Cziráki Lajostól és A. Tóth Sándortól tanult. Festészete a szürrealizmus Dalí nevével jellemezhető ágához kötődik. Képeinek világa az élet hétköznapi elemeiből épül fel. Tárgyiasan megjelenített motívumait a vonal- és színtávlat hagyományos rendjében állítja elénk. Formálásuk higgadt, színeik visszafogottak, a festékanyag kezelése nemesen egyszerű. A hűvös megjelenítés és a társadalmi kötődésű gondolatok közti feszültség fontos összetevője metaforikus-szimbolikus utalásokkal élő festői munkájának.

Ughy István festő, grafikus, 1938-ban született. Tanulmányai végeztével Szilágysomlyón művészeti vezetőként, 1964-től Szászrégenben tanárként dolgozott. A 70-es évek kezdetétől a székelykeresztúri múzeumban kiállítások rendezésével foglalkozott. 1989-ben családjával együtt Magyarországra települt át. 1990-től a pápai gróf Eszterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum munkatársa, régészeti rajzolóként és a múzeum képzőművészeti anyagának kezelőjeként dolgozik. Grafikai munkái szorosan összefüggenek múzeumi tevékenységével, leggyakrabban néprajzi-régészeti kiadványokban jelennek meg. 80-as évek végén keletkezett kompozíciónak tematikája gyakran drámai, érzékenyen, nagy átéléssel ábrázol emberi sorstragédiákat.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!