Múzeumi szakmai nap az Esterházy-kastélyban


2011-10-27 20:26:32  | cikk: Babos Petra  | 


Múzeumi szakmai nap az Esterházy-kastélyban főképe
A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság idén Pápára szervezte szakmai napját a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermébe, melyen a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a pápai Gróf Esterházy Kastély-és Tájmúzeum munkatársai vettek részt. A nap célja, hogy a muzeológusok és történészek beszámoljanak az elmúlt év során végzett kutatásaikról, eredményeikről. 
- Az Esterházy-kastély idén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, s már a kollégák is kíváncsiak voltak arra, hogy milyen munka folyik itt. Olyan újfajta muzeológiai megközelítésben tart nyitva a kastély, amelyek komoly tanulságul szolgálhatnak a megyei muzeológiai szervezetnek - hangsúlyozta dr. Nagy-L. István.
Dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntője után Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató szólt a megjelent múzeumi képviselőkhöz. Mint mondta, nagyon örül, hogy Pápán tarthatták az idei szakmai napot.
- A Nemzeti Kulturális Alapnál a vidék egyik legfejlettebb múzeumi szervezete voltunk. Az idei évben is rengeteg kiállítást, továbbképzést, konferenciát tudtunk szervezni. Évkönyvet is adtunk ki, valamint elindult az a népművészeti többéves kutatási program, melytől azt reméljük, hogy 4 év múlva egy nagy kötet meg tud jelenni. Sokrétű és gazdag volt a múzeumpedagógiai foglalkozás is - mondta a megyei múzeumigazgató.
A délelőtti szekció során az öt TÁMOP pályázat tapasztalatainak összegzése és értékelése zajlott, melyen dr. Nagy-L. István a Barokk-Esterházy-Múzeum című pályázatról beszélt.
- Az idei év rendkívül mozgalmas volt, hiszen egyikünk sem vett részt ilyen szintű kastély felújításban, sok szakemberrel, új ismeretekkel találkoztunk.
A TÁMOP projekt futamideje alatt a támogatott finanszírozásból, 2010. július 1-e és 2011. augusztus 31-e között, 247 alkalommal, összesen 3606 fő részvételével valósulhattak meg a programok. A kötelező öt éves fenntartási időszakban, intézményenként egy-egy tevékenységet fenntartva, a megyei múzeum finanszírozásában összesen 240 alkalommal 4050 főt érint a projekt. Ez 2010. július 1-e és 2016. augusztus 31-e között 487 alkalmat és 7656 főt jelent. Pályázatunk nagyon jól sikerült, fantasztikus élmény volt a kézművesekkel és a Pegazus Színházzal dolgozni. Komoly adminisztrációs tevékenységünk volt, amelyben még van hová fejlődnünk - mondta dr. Nagy-L. István.
A délelőtti program zárásaként a Laczkó Dezső Tudományos Szakmai Díj és a legkiemelkedőbb dolgozók díjainak átadása következett, melyet idén két dolgozó érdemelt ki. A Laczkó Dezső Díjat, dr. Nagy-L. István, aki idén Phd tudományos fokozatott szerzett, s emellett a múzeumi feladatokat is kiválóan teljesítette, a másik díjazottuk pedig Csirke Orsolya régész lett. A legkiemelkedőbb díjat négy dolgozó vehette át, Friedl Gyuláné takarító, Öcsi Galambos Csilla restaurátor, Trexler János gondnok és Borbás Levente gyűjteménykezelő.
Limbacher Gábor hírportálunk kérdésére elmondta, nagyon hasznosnak véli a szakmai napot, melyen mindenki elmondhatta pozitív és negatív véleményét a pályázatokról.
A múzeumigazgató szerint többre jutnak, így együtt, mivel a kollegalitás kitűnően működik, s jól építkezik a mostani szervezet.
A délutáni program során a résztvevők a pápai múzeum raktárait és tereit, az Esterházy-kastélyt és a Fő téri régészeti ásatást tekinthették meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!