Egyre több az önkéntes - nyílt nap az ESZI-ben


2011-10-27 18:54:27  | cikk: mo  | 


Egyre több az önkéntes - nyílt nap az ESZI-ben főképe
Egyre népszerűbb az önkéntesség, vagyis az ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenység Pápán. Ezt bizonyítja a ma délutáni önkéntes nyílt nap is, amelyet az Egyesített Szociális Intézmények Gondozási Központjában szervezett a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete. A Civilszerviz együttműködő partnerként vett részt egy korábban elindult európai uniós pályázatban, amelynek célja az önkéntesség terjesztése volt. Ezzel kapcsolatban az egyesület gyakran szervezett programokat, foglalkozásokat, továbbképzéseket, melyek mindegyike kis lépést jelentett az önkéntesség pápai népszerűsítése terén. 
Mindennek eredményeként ma délután önkéntes nyílt nap keretében zajlott egyeztetés az ESZI szakemberei, az önkéntesek és a Civilszerviz kulcsszakértője között arról, hogy az adott intézmény milyen területen vár segítséget. Baloghné Uracs Marianna rövid egyesületi beszámolóját követően Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője ismertette az ESZI-ben tevékenykedő önkéntesek munkáját. Elmondta, a szociális alapellátás talán legnehezebb formájában, a hajléktalan-ellátásban már régóta tevékenykednek önkéntesek, így tesz például a Terézanya Szeretetszolgálat és a Református Nőszövetség tagjai. A Gondozási Központ vezetője hozzátette, nagy öröm számukra, hogy szeptembertől a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezredben szolgáló katonák családtagjai is jelentkeztek önkéntes munkára. A külföldiek részt vesznek a hajléktalan-ellátás mindennapjaiban, mind fizikai, mind lelki, mind anyagi támogatással segítik a munkát.
Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető ismertette az ESZI tevékenységét, majd kiemelte, a szabadidejüket feláldozó önkénteseket az idősellátás és a házi segítségnyújtás területén kívánják alkalmazni. Az ESZI vezetője elmondta, kiváló kapcsolatot ápolnak a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületével, néhány egyeztetés után kiderült, az egyesület tagjai között akadnak olyanok, akik szívesen részt vennének az ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenységben. Szalainé Tihanyi Andrea érdeklődésünkre elmondta, az idősellátás területén a szakmai munka mellett sokszor kevés idő jut az otthonok lakóival folytatott beszélgetésekre, sétákra, a házi segítségnyújtásban pedig sokszor a bevásárlás vagy éppen a hólapátolás terén várnának segítséget az ellátottak. Az intézményvezető hangsúlyozta azt is, egyik ellátási forma esetében sem várnak szakmai segítséget, létszámuk e tekintetben megfelelő. Az otthonok lakói, illetve az ellátottak lelki egészségéhez azonban nagy mértékben hozzájárulhat egy-egy kedves szó, egy beszélgetés vagy éppen fizikai segítségnyújtás, pl. a bevásárlás. 


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!