A hiányszakmák tanulására ösztönzik a diákokat


2011-10-27 06:51:02  | cikk: HuHa  | 


A hiányszakmák tanulására ösztönzik a diákokat főképe
Épületgépészeti rendszerszerelő, gépi forgácsoló, szerszámkészítő és villanyszerelő – e négy hiányszakmának minősített foglalkozást mutatta be a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak és szüleiknek a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Pápa Város Önkormányzata azon a rendezvényen, melyet a Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában tartottak szerda délután. A pályaorientációs rendezvény célja, hogy a szakképzés felé irányítsák a diákokat és olyan pályákat ajánljanak, melyekkel munkát is találnak az iskola elvégzése után. A rendezvényt tavaly szervezték meg először Várpalotán, ott is a helyi gazdasági igényeknek megfelelő szakmákat mutatták be és Pápán is megvizsgálták, hogy milyen szakmunkásokra van szüksége a helyi gazdaságnak. Ez alapján határozták meg a bemutatott foglalkozások körét.
-Ezzel a fórummal szeretnénk segíteni a diákoknak és szüleiknek abban, hogy mi felé orientálódjanak, mit válasszanak, hiszen van egy igény a szülők részéről, van egy kínálat az iskolák részéről és van egy igény a gazdaság részéről is, és nem mindegy, hogy mi alapján döntenek. A ma bemutatott szakmák hiányszakmának minősülnek a térségben – mondta el dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára. A hiányszakmákat a Regionális Fejlesztési és Képzési Tanács (RFKB) határozza meg, tanulásukat pedig ösztöndíjjal népszerűsítik.
-A tanulószerződés keretén túl – ami fix juttatás a diákoknak – a hiányszakmák tanulását ösztöndíjjal szorgalmazzák a tanulmányi eredménytől függően. Ez azt jelenti, hogy a 2,5-es tanulmányi átlag felett teljesítő gyerekek ösztöndíjat kapnak, a 4,5-ös átlag felett teljesítők pedig már harminc-negyvenezer forintot is hazavihetnek. Nyilván emellé jár a tanulószerződéssel keresett bér, így ha egy családban két gyermek íly módon tanul, az nagy segítség lehet – magyarázta a kamara titkára.
A pályaorientációs fórumot Venczel Csaba, a házigazda intézmény igazgatója és Unger Tamás alpolgármester, a Pápai Szakképzés-szervezési Társulás elnöke nyitotta meg. Az alpolgármester szólt a szakképzés jelentőségéről, a szakmatanulás fontosságáról és beszélt a pápai szakképző intézmények képzési kínálatáról valamint az iskolák szakmai és infrastrukturális felkészültségéről. Az alpolgármester hangsúlyozta, Pápa város két szakképző iskolája a jelenlegi huszonegy szakmacsoportból tizenhat szakmacsoportban nyújt képzéseket. A helyi munkaerőhiányra példaként említette a Pápai Hús 1913 Kft-t, mely több módon próbál enyhíteni szakmunkás hiányán, de megemlítette az egyik helyi autóipari beszállító céget is, amely ugyancsak több tucat szakképzett dogozót kíván felvenni. Unger Tamás úgy fogalmazott, egy gazdasági igényeknek megfelelő, jó szakmával akár a diplomásoknál is jobb elhelyezkedési lehetősége van a fiataloknak.
A bevezető tájékoztatók után az egyes bemutatott hiányszakmák képviselői beszéltek munkájukról, tapasztalatiakról.
-Olyan szakembereket hívtunk meg előadónak, akik saját egyéniségükkel is fel tudják kelteni a gyerekek érdeklődését az egyes szakmák iránt, életútjuk, szakmai tapasztalataik pedig például szolgálnak, hogy egy jó szakmával honnan hová lehet eljutni – mondta dr. Somogyi Istvánné.
Az épületgépészeti rendszerszerelő szakmacsoportot Csizmadia László ismertette a megjelentekkel.
-Ennek a szakmacsoportnak a leágazásait mutatom be a fiataloknak, ezek a gázvezeték- és hálózatszerelő, a vízvezeték- és vízkészülék szerelő, a központifűtés szerelő és a megújuló energetikai csőhálózat szerelő. Ezek a szakmák mind a jövő szakmái, és biztos megélhetést jelenthetnek a fiatalok számára – mondta a mester, aki büszkén mesélte, hogy szakmunkásként kezdte pályafutását, az alapokat jó tanároktól, jó iskolában szerezte meg és sosem hagyta abba a tanulást.
-Jó szakember csak az tud lenni, aki a szakmai elméletet is jól tudja, vagyis manuálisan is jól ismeri szakmáját, de fejben is átlátja. Én a szakmunkásvizsga után tovább tanultam, elvégeztem az épületgépészeti technikumot, aztán pedig Pécsen műszaki tanári diplomát szereztem. Emellett szakmailag is képeztem magamat, villamosív és lánghegesztő minősítést szereztem, műanyagcső szerelő technikát tanultam és mestervizsgát is tettem. Jelenleg tanítok egy szakképző iskolában és mellette saját vállalkozásomban dolgozom, hat alkalmazottal – mesélte pályafutását Csizmadia László. A mester hangsúlyozta, a jó szakembert mindig megtalálják és keresik. Ennek pedig az az alapja, hogy tisztességgel és becsülettel helyt kell állni, a munkát kiváló minőségben és a megrendelő igényei szerint kell elvégezni.
A rendezvényen résztvevő fiatalok érdeklődéssel hallgatták végig a szakmák bemutatását. Dukai Máténak a villanyszerelő szakma keltette fel az érdeklődését. A nyolcadik osztályos fiatalember még nem döntötte el, mi szeretne lenni felnőtt korában, a választásban szülei segítségét is kéri. 
-Nagyon sok szakma van és még nem tudtam választani, ezért jöttem el erre a rendezvényre – mondta, hozzátéve – érdekel a gépész, a számítástechnikus és autószerelő szakma is, itt az előadáson pedig a villanyszerelőkről szóló tájékoztató tetszett meg.
Máté szerint hiányszakmát azért lehet jó tanulni, mert sok pénzt lehet vele keresni, ha pedig külföldön vállal munkát, akkor még többet.
A pályaorientációs fórumon a szakmákat bemutató mesterek az érdeklődők egyéni kérdéseire is válaszoltak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!