Fókuszban a fejlesztő pedagógia


2011-10-26 18:35:14  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Fókuszban a fejlesztő pedagógia főképe
Nemcsak a pápai óvodák és általános iskolák, hanem a Pápa környéki intézmények fejlesztőpedagógusai is ellátogattak ma az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolába, ahol Németh Péter, a Veszprém Megyei Egységes Pedagógiai Szakszolgálat intézményvezetője tartott előadást. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy nagy szükség van az ilyen találkozókra, hiszen a szakszolgálat munkatársai – gyógypedagógusok, logopédusok, fejlesztőpedagógusok, pszichológusok – nagyrészt csak ilyen alkalmakkor tudnak eszmecserét folytatni.
Somogyi-Perger Zita munkaközösség-vezető szerint amennyiben a szakemberek a szülőkkel együttműködve idejében felismerik a problémákat, sokkal könnyebben és hatékonyabban lehet segíteni a gyereknek.
- Nekünk az az alapvetésünk, hogy a logopédusok és az óvodában dolgozó fejlesztő pedagógusok a lehető leghamarabb észrevegyék, hogy segítségre szorul a gyermek. Ha ezzel a problémával még a kezdetek kezdetén tudunk foglalkozni, sokkal kevesebb lesz a gond az iskolában. Másik feladatunk, hogy partnerré tegyük a szülőket, hiszen fontos az otthoni gyakorlás. Mi mindig jelezzük a szülők felé, hogy otthon milyen játékos feladatokat lehet a gyerekekkel végezni, és ha ezeket a szülő komolyan veszi, akkor gyermeke fejlődésnek indulhat.
Németh Péter, aki a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság vezetője szerint folyamatosan nő azon gyerekek száma, akik segítségre szorulnak, ezt a vizsgálatok és a terápiás igények nagysága is igazolja, de a szakember beszélt az új közoktatási törvényről is.
- A törvény szakmailag elfogadható és támogatható változtatásokat hoz, összefogottabb, összeszedettebb a rendszer, nem szakad szét az adott város, település gazdasági lehetőségei szerint. A diagnózis alapján megállapított fejlesztéseket egységesen akár utazó gyógypedagóguson keresztül is megkapja a gyerek az iskolában vagy az óvodában. Az új köznevelési törvényben szerepel, hogy a szakszolgálathoz való eljutás ingyenes, magyarul az állam finanszírozza, hogy a szülő eljusson a megfelelő fejlesztő helyre. Az időben kapott megsegítés a legfontosabb, a kisgyerek korban elkezdett terápiának köszönhetően már normál óvodákba, iskolába is el tudnak menni a kicsik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!