A Szolidaritás Órája Pápán


2011-10-25 19:57:55  | cikk: Babos Petra  | 


A Szolidaritás Órája Pápán főképe
Pápa Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye idén negyedik alkalommal tartotta meg a Szolidaritás Órája című rendezvényt a Gondozási Központban, melyen a pápai fedélnélkülieket látták vendégül.
- Intézményünk 2008 óta rendezi meg a Szolidaritás Óráját, csatlakozva ezzel az országos rendezvénysorozathoz, amely 2004-ben indult. A rendezvény célja a társadalmi szerepvállalás elősegítése a fedél nélkül élő emberek számára. A hajléktalan lét a teljes nincstelenség állapota, mely nem csupán tárgyi, anyagi javak nélkülözését jelenti, hanem a családi, baráti kapcsolatok elvesztését is. A mi szerepünk, a társadalmi elfogadás lehetőségeinek kialakítása a leszakadó réteg felé, különösen akkor, amikor napjainkban a hajléktalanságot újrateremtő társadalmi jelenségek felerősödtek - hangsúlyozta Velniceru Krisztina szociális munkás.
Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője elmondta, az a mély krízis, amit a fedélnélküliség, a hideg, a szegénység indukál, még segítséggel és nagy akaraterővel is embert próbáló. Ezen próbálnak nap mint nap enyhíteni a folyamatos professzionális szociális munkával és a november 1-től nyíló krízis szállóval.
- A szenvedést nem szabad túldramatizálni, jön magától is mindenkinek. Az élet apró örömeit észre kell venni. Mindig tudni kell a helyes utat. Az Úr akarja, hogy túléljem a szenvedéseimet, nehézségeimet bízzuk keresztény derűvel a Gondviselésre - ismertette Oláh Márta a túlélés négy alapszabályát, melyet Placid atya mondott.
A rendezvényen Palkovics Pamela szociális munkás, egyetemi hallgató a budapesti hajléktalan ellátó intézménynél szerzett tapasztalatairól beszélt, majd a hajléktalan szálló néhány lakójának megható színi előadását tekinthették meg a jelenlevők a Gondozási Központ udvarán, a lobogó tűz mellett.
Wass Albert: Kereszt alatt című versének zenés vetítése után svéd önkéntesek adománycsomagokat adtak át a rászorulóknak.
A Szolidaritás Órája kötetlen beszélgetéssel és teázással ért véget.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!