Munkahely várja a hallgatókat a sikeres vizsga után


2011-10-24 23:14:18  | cikk: HuHa  | 


Munkahely várja a hallgatókat a sikeres vizsga után főképe
Szeptember elején adtunk hírt arról, hogy a Pápai Hús 1913 Kft., a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium valamint a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának Pápai Kirendeltsége szervezésében csontozó munkás képzés indult az oktatási intézmény felnőttképzési tevékenysége keretében. A regisztrált álláskeresők között meghirdetett tanfolyamot sikeresen elvégző hallgatók múlt csütörtökön tettek írásbeli vizsgát, ma pedig gyakorlati tudásukról adtak számot.
-A Pápai Hús 1913 Kft. és a városvezetés vetette fel azt a problémát, hogy a húsipari cégnél a nyugdíjba vonulóknak nincs megfelelő számú utánpótlása, ezért megkeresték iskolánkat, hogy indítsunk csontozó munkás tanfolyamot. A képzést oktatási részét mi szerveztük és bonyolítottuk le, a tanfolyam munkaügyi részét pedig a Munkaügyi Központ Pápai Kirendeltsége végezte el, biztosítva a hallgatóknak a tanfolyamon való díjmentes részvételt – mondta el Fehér Zsófia, a PGSZKIK Tagintézményének (volt Mező) felnőttképzésért felelős vezetője. Az iskola akkreditáltatta a tanfolyamot, meghatározva a képzés célját és célcsoportját, az elméleti és gyakorlati oktatás arányait, a bemeneti és kimeneti kompetenciákat és az elfogadható hiányzások arányát. A programakkreditáció után indult meg a tanfolyam lebonyolítása, melyre húsz fő jelentkezett.
-A tanfolyamon való részvétel feltétele a 8 általános iskolai végzettség megléte és az egészségügyi alkalmasság volt. A képzésre kiközvetített húsz álláskereső közül tizenöten feleltek meg az oktatást megelőző kompetencia felmérésen, közülük pedig hatan lemorzsolódtak a tanfolyam során. A képzésbe viszont bekapcsolódott a Pápai Hús 1913 Kft. két dolgozója, akik más területen dolgoznak, de ezt a részképesítést is meg akarták szerezni, így a mai vizsgán tizenegy hallgató vett részt – ismertette a képzésben résztvevők összetételét Fehér Zsófia. A tanfolyam három modulból állt, először a munkakezdés feladatait sajátították el a résztvevők öt elméleti és öt gyakorlati órában, aztán a gyártás előkészítés és befejezés modult tanulták tíz-tíz órában, a darabolás-csontozás modult pedig harminc elméleti és kilencven gyakorlati órán oktatták. A százötven órás tanfolyamot húsz óra felkészítés és tíz óra felzárkóztatás egészítette ki, így összesen száznyolcvan órás képzésben vettek részt a hallgatók, mely 30-70 százalék arányban tartalmazott elméleti és gyakorlati oktatást.
-A gyakorlati oktatás középpontjában a csontozás alapműveleteinek elsajátítása szerepelt, ehhez először is meg kellett tanulniuk a hallgatóknak a késsel bánni, azt köszörülni, a csontozás technikáját megismerni, a húsrészeket felismerni, a féldisznó darabolását elsajátítani – sorolta Németh Lajos szakoktató, a húsipari cég tanműhelyvezetője, hozzátéve – én úgy gondolom, hogy az alapokat megteremtettük ennek a munkakörnek a betöltéséhez, de még sok gyakorlásra van szükségük a „diákoknak” a további fejlődéshez.
Ezt a véleményt osztotta Orbán István, a vizsgabizottság elnöke is, aki felügyelte a mai vizsga szabályosságát és értékelte a vizsgázók munkáját.
-A fő szakképesítés ezen a területen a húsipari termékgyártó képesítés, a csontozó munkás pedig egy részszakképesítés, amely három modulból áll. Az első modulban a munkakezdés folyamatát néztük, az eszközök meglétének ellenőrzését, a higiéniai szabályok betartását, a munkaruha és védőruha helyes felöltését. A második modulban tarja vákuumcsomagolását kellett elvégezniük, a harmadik vizsgarész pedig csontozás-darabolás munkafázisainak bemutatását jelentette. Itt első és hátsó csülköt, lapockát és combot kellett csontozniuk a vizsgázóknak – sorolta a feladatokat a vizsgaelnök. A csontozás egyébként ebben a szakmában egy jelentős munkafázis, melyben elsődleges a fő húsrészek tisztán, hártyán való leválasztása és az, hogy minél kevesebb melléktermék maradjon a csontozás után, hiszen ez fontos gazdaságossági szempont. A vizsgaelnök értékelése szerint, bár a tanfolyam ideje rövid volt, az alapvető gyakorlatot megszerezték a hallgatók.
-A kézügyességük – a csontozáshoz szükséges kézügyesség - kezd kialakulni, és bízom benne, hogy ez tovább fog javulni a munkavégzés során – fogalmazott az elnök. A vizsgabizonyítványok átadásakor megtudtuk, az írásbeli számonkérés mindenkinek jobban sikerült (átlagban 70 százalékos eredménnyel), mint a gyakorlati vizsga, valamennyi hallgató sikeres vizsgát tett, többségük közepes eredménnyel végzett, egy „diák” kapott négyes bizonyítványt. Németh Péter két hónapja szerepelt a regisztrált álláskeresők között, amikor megkapta a lehetőséget a tanfolyam elvégzésére. A pápai fiatalember szobafeső-mázoló-tapétázó szakmát szerzett korábban, egy közeli városban dolgozott, ahonnan leépítés miatt kellett eljönnie.
-A munkaügyi központtól kaptam értesítést a tanfolyam indulásáról, jelentkeztem, az előzetes feltételeknek megfeleltem, így elkezdhettem a tanfolyamot. Meg voltam elégedve a képzéssel, nem is volt olyan nehéz, mint amire számítottam. Nagyon örülök, hogy a tanfolyam elvégzésével munkahelyem is lesz, hiszen így stabil keresetre számíthatok, és ezzel lehet a jövőt tervezni – mondta a bizonyítványosztás után a fiatalember. A tanfolyamot sikeresen elvégzők állást kapnak a Pápai Hús 1913 Kft-nél, ami más képzésekhez képest óriási előnyt jelent a hallgatók számára. S bár Politzer József, a cég ügyvezető igazgatója óvatosan fogalmazott a képzés sikerével kapcsolatban, ő is bízik abban, hogy a most végzett csontozó munkások megállják helyüket a munkában.
-Nagyon sokan mentek/mennek nyugdíjba az idei évben a cégünktől, így az utánpótlás rendkívül fontos számunkra. Megrendeléseink növekvő mennyisége is szükségessé teszi a munkaerő biztosítását, az elmúlt napokban például ötven nem szakmunkás végzettségű dolgozót vettünk fel. A csontozó munkás képzést is ezért szorgalmaztuk, egy kicsit azonban elkeseredett vagyok, hiszen tizenöten kezdték a tanfolyamot és csak kilencen jutottak el a vizsgáig. Vannak, akiken látom a megfelelő hozzáállást, belőlük valószínű jó dolgozó lesz, de nem mindenkin látszik az akarás. Cégünk is sok áldozatot vállalt ezért a képzésért, az iskola is mindent megtett a sikeres tanfolyamért, a legjobb szakoktatók képezték a hallgatókat, tehát a lehetősége minden résztvevőnek megvolt, aki akart élhetett vele – fogalmazott az igazgató. Politzer József hozzátette, a tanfolyamot sikeresen elvégzőknek biztos állásuk és keresetük lesz a cégnél, ha a hozzáállásuk megfelelő. A bérezés teljesítmény alapján történik, a kezdő dolgozók számára van „türelmi idő”, ami alatt meghatározott fizetést kapnak, de ha teljesítményük meghaladja az elvárt minimumot, már ez idő alatt is többet kereshetnek az alapbérüknél. A ma végzett hallgatók a lehető legrövidebb időn belül munkába állhatnak a Pápai Hús 1913 Kft-nél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!