„A népzene a természet tüneménye...”


2009-11-25 17:32:04  | cikk:  | 


Népdaléneklési és népköltészeti vetélkedőt szerveztek ma az Acsády Ignác Szakképző Iskolában. A megmérettetésre 2 középiskolából jelentkeztek diákok, 11 produkcióval. A Magyar Népzene és Népköltészet Hete alkalmából idén már másodízben rendezte meg népművészeti vetélkedőjét az Acsády Ignác Szakképző Iskola.

- A népzene a természet tüneménye – e Bartók Béla idézettel kezdte köszöntőjét Kemény Éva, igazgató. – A népköltészet kifejez valami ősit, emberit, - folytatta – megláttatja velünk a szürkeségben a szépséget; a hamuban heverő rossz csikóban a jövendő táltos paripát, vagy a semmirevalónak tűnő legényben a délceg ifjú királyt.

Az intézményvezető köszöntőjét követően az iskola tantestületi kórusa népdalcsokorral szórakoztatta a megjelenteket. A vetélkedőre a Türr István Gimnázium és a szervező Acsády Ignác Szakképző Iskola tanulói jelentkeztek. A megmérettetés népdal – népzene és népköltészet kategóriában zajlott. Voltak, akik népmesét mondtak, de elhangzottak vidám, humoros történetek és balladák is, ezenkívül nem maradhattak ki természetesen a népdalok sem. A produkciókat Sárpátki Ibolya, magyar szakos tanár és M. Varga Veronika, művelődésszervező, ének – történelem szakos tanár értékelték.
Népdal kategóriában első helyezett lett Vadász-Ember Diána, népköltészet kategóriában két első helyezést osztott ki a zsűri, Tóth Norbertnek és Böröczky Andrásnak. Müller Kata különdíjban részesült.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!