Három nap - száznegyvenhétezer forint helyszíni bírság


2011-10-24 07:42:21  | cikk: HuHa  | 


Október 10-től három napon át tartott az októberi Tispol akció, melynek középpontjában a tehergépjárművek szabályos közlekedésének vizsgálata állt, ám a fokozott közúti ellenőrzés valamennyi járműre kiterjedt. A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén végrehajtott akció során hatvanhat tehergépjárművet ellenőriztek a rendőrök, több esetben a biztonsági öv használatának mellőzése miatt eljárást kellett indítani a tehergépjármű vezetője ellen, túlvezetéssel – a vezetési és pihenőidő helytelen megválasztásával – viszont nem találkoztak a járőrök. A három napos fokozott közúti ellenőrzés összességében – ha nem is meglepő – de elgondolkodtató eredményt hozott.
-Kollégáim 34 esetben, összesen száznegyvenhétezer forint összegű helyszíni bírságot szabtak ki, elsősorban vezetés közbeni mobiltelefonálás és az irányjelző használatának elmulasztása miatt – tájékoztatta hírportálunkat Derczó Zoltán rendőr zászlós, a közlekedésrendészeti alosztály vezetője.
A rendőrök öt szabálysértési feljelentést tettek: kettőt engedély nélküli vezetés miatt, egyet-egyet pedig lejárt műszaki vizsga, irányjelzés elmulasztása és tiltott útra való behajtás miatt.
-Két személyt előállítottunk a rendőrkapitányságra, mert nem tudták magukat igazolni, negyven (40!) esetben pedig közigazgatási hatósági eljárást indítottunk biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. Ez utóbbi szabálysértést tizenötezer forint bírsággal és három büntetőponttal szankcionálja a jogszabály – mondta el a rendőr zászlós, hozzátéve, a biztonsági övet nem használók száma még mindig nagyon magas, annak ellenére, hogy számos kampány hívja fel a figyelmet e passzív biztonsági eszköz fontosságára, és súlyos büntetés jár annak, aki megsérti az előírást.
A rendőrök a három napos kiemelt akcióban - naponta egy-egy órát - a Fő tér lezárt szakaszánál tartottak ellenőrzést. Mint ismeretes, a mindkét oldalon lámpás irányítás alá vett ideiglenes útra csak az autóbuszok hajthatnak be, más járműnek tábla tiltja a behajtást az út mindkét végén. Ennek ellenére és annak dacára, hogy az ellenőrzés ideje alatt a lezárt útszakasz mindkét végén rendőrök álltak, több mint egy tucat gépkocsivezető érezte úgy, hogy rá a tiltó tábla nem vonatkozik. A rendőrök mellett elhaladva hajtottak végig a mindkét irányból behajtani tilos táblával jelzett úton, az útszakasz másik végén azonban a járőrök felelősségre vonták a szabálytalankodókat. 
-Kollégáim a figyelmeztetéstől a tízezer forintos bírságig szankcionálták ezeket az eseteket – közölte Derczó Zoltán, megerősítve, a továbbiakban is fokozottan figyelnek a lezárt úton szabálytalanul végighaladókra.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!