Akkreditált intézmény lett a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola


2011-10-24 07:39:55  | cikk: HuHa  | 


Akkreditált intézmény lett a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola főképe
Az elmúlt időszakban több képzését is akkreditáltatta a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, szeptember elsejétől azonban már intézményi akkreditációval is büszkélkedhet az oktatási intézmény. Az intézményakkreditáció szigorú minőségi, működési feltételeket előíró eljárás. A külön jogszabályban meghatározott magasabb minőségi és működési szint biztosítja, hogy a képző intézmény az általa meghirdetett felnőttképzési tevékenységet az előírt követelményeknek megfelelően végzi. A több hónapos eljárásról és annak eredményéről kérdeztük Egyházi Andreát, a PGSZKIK felnőttképzésért felelős vezetőjét.
-Iskolánk az elmúlt időszakban kibővítette felnőttképzési tevékenységét, és szerettünk volna megfelelni a sokféle minőségi és a működési elvárásnak e területen is. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megszerezzük az intézményi akkreditációt, ami számos előnnyel jár, mind az iskola, mind a felnőttképzésben résztvevő hallgatók számára.
-Miként zajlott az akkreditációs folyamat?
-Ez év júniusában nyújtotta be intézményünk a Felnőttképzési Akkreditáló Testülethez az egyszerűsített eljárás iránti kérelmet, szeptember elsején pedig meg is kaptuk a tanúsítványt. Az akkreditációhoz szükséges volt, hogy felnőttképzési nyilvántartási számmal rendelkezzen az iskola, ehhez a munkaügyi központnál be kellett jelenteni az összes felnőttképzési tevékenységünket. A nyilvántartási szám mellett programakkreditációt kellett készítenünk. Iskolánk már a múlt évben a TÁMOP projekt keretében elkészített két programakkreditációt, akkor, amikor a szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítását céloztuk meg. Az egyik ilyen akkreditált képzésünk a mérlegképes könyvelő tanfolyam, a másik pedig az aranykalászos gazda tanfolyam. Az intézményi akkreditációhoz le kellett bonyolítanunk egy sikeres programakkreditált tanfolyamot, amely idén tavasszal-nyáron az aranykalászos gazda képzés volt, és amelynek lebonyolítását, valamint az akkreditációban nyújtott segítséget ezúton is szeretnék megköszönni tagintézményünk gyakorlati oktatás-vezetőjének, Fehér Zsófiának. Ezek után megírtam az intézményi akkreditációs kérelmet, amelyben be kellett mutatni a különböző minőségi célokat, az intézményfejlesztési törekvéseket, és a megvalósult képzéseket. Aztán pedig már csak várakoznunk kellett, hogy a testület döntsön a kérelemről. A FAT a hibátlan kérelmet befogadta, és szeptember elsejétől négy évre szólóan kiállította az intézmény tanúsítványát.
-Milyen előnyöket jelent ez az iskola számára?
-Az intézményi akkreditációval rendelkező felnőttképzési intézmény olyan cégek, vállalkozások számára is tarthat képzéseket, amelyek a szakképzési hozzájárulás terhére kívánják megszervezni tanfolyamaikat. A szakképzési hozzájárulás terhére szervezett képzéseket ugyanis kizárólag akkreditált intézmények végezhetik, ezáltal iskolánk szeptembertől ilyen képzéseket is lebonyolíthat. Nagyon fontos emellett, hogy az akkreditációval nőtt az esélyünk a pályázatokon való sikeres szereplésre is, hiszen a felnőttképzéshez kapcsolódó pályázatokon ma már csak intézményakkreditációval - és bizonyos esetekben programakkreditációval is - rendelkező képzők vehetnek részt. Az akkreditációval OKJ vizsgaszervezési jogosultságot is kaptunk, vagyis hallgatóink a képzés végén nálunk vizsgázhatnak, ami nemcsak számunkra, hanem tanulóink számára is fontos, hiszen egyfajta megnyugvást jelent, ha a képzés helyén vizsgázhatnak. Nem utolsó sorban pedig ez egyfajta presztízst is jelent az iskola számára.
-Miért jó a hallgatóknak, ha akkreditált intézmény képzésein vesznek részt?
-A helyben történő vizsgáztatás előnyét már említettem, a legfontosabb viszont az, hogy hallgatóink tudják, szigorú előírások szerint szervezzük meg és bonyolítjuk le képzéseinket, ez pedig minőségi garanciát jelent. Az úgynevezett vevőközpontúság megjelenik oktatásunkban, vagyis hallgatóinkért vagyunk, folyamatos kapcsolattartás mellett dolgozunk. Elégedettségi kérdőíveken mérjük tanfolyamaink minőségét, tehát van visszacsatolás, amivel értékeljük munkánkat és oktatóink tevékenységét. S ha már az oktatóknál tartunk, természetesen minden tanárunk rendelkezik felsőfokú végzettséggel és megfelelő minősítéssel.
-Az előnyökről már ejtettünk szót, most nézzük, milyen kötelezettségekkel jár az iskola számára az akkreditáció?
-A programakkreditált képzéseinket az előírásoknak megfelelően kell lebonyolítani, a nyilvántartásokban rögzített képzési ütemtervnek, óraszámnak és struktúrának megfelelően és mindezekről be is kell számolnunk. Emellett bármikor ellenőrizhetik tanfolyamainkat, továbbá minden dokumentumon és képzéshez tartozó egyéb tevékenység kapcsán fel kell tüntetnünk az intézményakkreditációs számot.
-Jelenleg három programakkreditált képzése van az iskolának. Melyek ezek?
-A közgazdasági szakmacsoporton belül a már említett mérlegképes könyvelői tanfolyam, amely a közelmúltban indult el. Ez egy másfél éves tanfolyam, ami nagy népszerűségnek örvend, most például huszonöt fővel tudtuk elindítani. A másik programakkreditált képzésünk az aranykalászos gazda tanfolyam, amelyről már szintén szóltam, és amit nyár elején fejeztünk be legutóbb. A harmadik pedig a csontozómunkás tanfolyam, amelynek hallgatói éppen ma tesznek gyakorlati vizsgát. Ezt a képzést egyébként a Pápai Hús 1913 Kft-vel közösen bonyolítottuk le.
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium emellett számos felnőttképzési tanfolyamot szervez és bonyolít le. Így például ECDL vonalon számítógépes használói tanfolyamot, pénzügyi-számviteli ügyintéző képzést. Folyamatosan hirdetett – és megfelelő számú jelentkező esetén indítható – tanfolyam az irodai asszisztens képzés, illetve az idegenvezetői tanfolyam. Egyházi Andrea, az intézmény felnőttképzésért felelős vezetője szerint, a PGSZKIK a hallgatói visszajelzések alapján kedvelt és elismert iskola. A felnőttképzésben résztvevő „diákok” elégedettek a tanfolyamszervezéssel, a kapcsolattartással, a tananyagellátással és a vizsgaszervezéssel is, vagyis a tapasztalatok azt mutatják, szívesen választják ezt az iskolát.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!