Magyar hét a Fáy Óvodában


2011-10-23 17:15:47  | cikk: Babos Petra  | 


Magyar hét a Fáy Óvodában főképe
A Fáy András Lakótelepi Óvodába 2008 őszétől járnak a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezredben szolgáló katonák gyermekei, összesen huszonnégyen hét nemzetből. 2009-ben az óvoda egy TÁMOP pályázat keretein belül forrásokat nyert a migráns gyerekek nevelésére. A projekt egyik pontja az interkulturális program elkészítése volt, így október 17 és 23 között megszervezték az első Magyar Hetet, amelyet nemzeti ünnepünkhöz kapcsoltak.
- A gyerekek mindenféle tevékenységi körben találkozhattak a magyarságtudattal, számukra játékos formában. Voltak környezeti foglalkozások, melyben országunkkal, s városunkkal ismerkedtünk a térképen. Készítettek nemzeti színű karkötőt, képeket nézegettek viseletekről, sőt kékfestő népviseletbe is öltöztek az egyik csoportban a lányok. Fontosnak tarjuk az ízek megismerését is, ezért sütöttek a gyerekek diós kiflit és készítettek gyümölcssalátát, egy szülő hozott kolbászt is, melyet jó ízűen fogyasztott magyar és külföldi csemete egyaránt. Az ének-zenei foglalkozások is a magyarság jegyében teltek a héten, a gyerekek népdalokat, népmeséket hallgathattak meg az óvónéniktől. Szerdára egy néptánc-oktató jött el hozzánk és tartott bemutatót az udvaron a kicsiknek a magyar tánc elemeiről. Elmondhatom, nagyon élvezték a gyerekek ezt a projektet. Tervezzük, hogy lesznek majd nemzetek hetei, ahol a többi nemzet is bemutatkozhat. Célunk ezzel a programmal az volt, hogy a magyar gyerekekben a magyarságtudatot erősítsük, a külföldi kicsiknek pedig lehetőséget biztosítottunk a magyar kultúra megismerésére a különböző mesék, táncok, énekek, ételek kipróbálásán keresztül - mondta Morvai Marianna tagóvoda-vezető.
Az egyhetes program zárásaként pénteken október 23-i megemlékezést tartottak, ezért mindenki ünnepi ruhában érkezett és közösen meghallgatták a Himnuszt és a Szózatot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!