Liszt Ferencre emlékeztek


2011-10-21 21:04:23  | cikk: HuHa  | 


Liszt Ferencre emlékeztek főképe
Liszt Ferencre emlékezett ma esti összejövetelén a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Pápai Csoportja a Református Gimnázium dísztermében. A csoport kitűnő időzítéssel tűzte ki az őszi összejövetelek sorában – minden hónap harmadik péntekén rendezik programjaikat - a Liszt előadást, hiszen a híres zongoravirtuóz, zeneszerző 1811. október 22-én látta meg a napvilágot. Életéről és munkásságáról Kántor Péter orgonaművész, középiskolai tanár tartott előadást az érdeklődőknek. -A teljesség igénye nélkül beszélek Liszt életéről, a zenéjéhez kapcsolódó személyes élményekről és a hozzá kapcsolható előadókról – mondta Kántor Péter az összejövetel előtt. – Korának nagy virtuóza és újítója volt, új harmóniákat és elemeket hozva a zenébe – jellemezte a nagy zeneszerzőt. Az összejövetelen az orgonaművész Liszt gyermekkorának felidézésével kezdte előadását, beszélt a zseninek tartott gyermekről, első hangversenyeiről és arról a fiatalkori vándoréletről, melynek során a fiatal zongoravirtuóz bejárta egész Európát, elbűvölve közönségét. Életútjának ismertetését egy-egy Liszt darab bemutatásával egészítette ki az előadó, így nyújtva betekintést Liszt Ferenc életének és munkásságának történetébe. Kántor Péter úgy fogalmazott, orgonistaként és zenetanárként is fontos számára Liszt Ferenc munkássága és művei, orgonaművészként – Bach után – Liszt műveit szólaltatja meg legtöbbször, idén - a Liszt emlékévben - pedig különösen sokszor játsza darabjait.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!