Makacs szakácskodhatnékság - Az első szakácskönyv kiállítás Pápán


2011-10-20 21:37:24  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Makacs szakácskodhatnékság - Az első szakácskönyv kiállítás Pápán főképe
Rendhagyó kiállításnak ad otthont a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosója november közepéig, hiszen az első szakácskönyv kiállítás ma délutántól látogatható. Czuczor Sándor, a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium alapító igazgatója, Apáczai Csere-díjas pedagógus, EU jószolgálati nagykövet,  nemzetközi szervezetek alelnöke, illetve titkára, s számos megyei és országos alapítvány kurátora. Több száz magyar és külföldi szakácskönyvet gyűjtött már össze, melyeknek egy részét most a pápai lakosság számára is bemutatja.
A nem mindennapi kiállítást Tóth Béla, a döbröntei Hotel Hasik szállodaigazgatója nyitotta meg, aki Gundel Károly szavait idézte, miszerint „Hogy mi a magyar ételek ízletességének titka? Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia. Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a főzéshez…” A jelenlevőket a szállodaigazgató arra bíztatta, hogy bátran merjenek főzni, hiszen előbb-utóbb egészen biztosan valami finomságot kreálnak majd, amit családtagjaik vagy barátaik szívesen elfogyasztanak.
Czuczor Sándor hírportálunknak elmondta, gimnazista korában főzött először, amikor is nokedlit készített, amit oda is égetett. Közel 40 éve főz saját háztartásában, főleg ünnepnapokon és szünetekben, de amióta nyugdíjba vonult szinte minden nap főz valami finomat.
- Különben már 20 éve írogattam különböző papírcetlikre az otthoni menüket. Főztem már egy főre és négyszáz emberre, itthon és külföldön is. Nyertem néhány amatőr szakácsversenyt. Kedvenc ételem a paprikás csirke és a gulyásleves. A mostani könyvem kiadásában dr. Hermann István könyvtárigazgatónak szeretnék köszönetet mondani, aki mindenben támogatott engem. A Makacs szakácskodhatnékság című kis könyvemben néhány, számomra kedves receptet írtam le, mint például a kolbásszal töltött likaskrumplit tojással vagy a felvidéki erőlevest - mesélte Czuczor Sándor.
Az alkalmon lehetőség nyílt a Jókai Mór Városi Könyvtár által kiadott szakácskönyvek kedvezményes vásárlására is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!