A magyar népművészet és a mitológia találkozása - Németh János kiállítása a Somogyiban


2011-10-20 19:59:47  | cikk: mo  | 


A magyar népművészet és a mitológia találkozása - Németh János kiállítása a Somogyiban főképe
A magyar népi kultúra és az erre építkező egyetemes művészet mutatkozik meg azon a tárlaton, mely ma este nyílt meg a látogatók előtt a Somogyi Galériában. Németh János Munkácsy-díjas érdemes szobrászművész ezer szállal kötődik Pápához, hiszen nagyapja, Németh Gábor városunkból indult, az itteni rangos kályha-és kerámiaüzem egyik munkásaként tanulta ki a szakmát, majd családi vállalatot alapított a fazekasmesterségre. A vállalat később a zalaegerszegi cserépipar magjává vált. Németh János pedig nem más, mint az örökölt mesterség immár művészi minőségben munkálkodó folytatója. A közel fél évszázada alkotó szobrász-keramikus szívesen jött Pápára, nagy öröm számára, hogy ebben a különleges történelmi jegyekkel rendelkező városban sétálhat, ahol egykor nagyapja is lépdelt – fogalmazott Németh János.
A kiemelkedő alkotó sajátos, egyéni hangú figurális, főként mitológiai, keresztény és pogány témájú faliképeit, agyagszobrait, tusrajzait és a nagyméretű domborműveiről készült fotókat bemutató tárlatát Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője üdvözölte, majd a kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész, megbízott megyei múzeumigazgató nyitotta meg. A művészettörténész beszédében az alkotó műveit meghatározó göcseji népi fazekasság szellemiségének és formavilágának jegyeit hangsúlyozta, melyre a szobrász archaikus korok egyetemes művészetét, kultúráját építi. Az igazgató Zalaegerszeg emblematikus alkotóművészének nevezte Németh Jánost. Méltán, hiszen az alkotó nemcsak hogy egyedi és sajátos alkotásokat készít visszanyúlva a fazekas mesterség hagyományaihoz, de szerte az országban megtalálható domborműveivel hírét is viszi mindannak, amit szülővárosában, büszkén képvisel.
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!