MSZP: Tele vagyunk nyitott kérdésekkel és aggódunk a tulajdonunk miatt


2011-10-19 18:46:42  | cikk: mo  | 


MSZP: Tele vagyunk nyitott kérdésekkel és aggódunk a tulajdonunk miatt főképe
Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő és Grőber Attila önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Szocialista Párt álláspontját a megyei önkormányzati vagyontárgyak állami kézbe vételéről.
2012. január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök október 3-án, majd ismertette annak a megállapodásnak a tartalmát, amelyet a 19 megyei közgyűlési elnökkel írt alá. Az állam átveszi a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is, amelynek rendezéséről tárgyalásokat folytat a bankokkal. A hír kapcsán Gőgös Zoltán kifejtette, a megállapodás törvénytelen, ezért a Fidesz hétfőn két jogszabályt terjesztett be.
-  Az egyik a vagyonátadásról szóló törvény, amellyel próbálják a megállapodást legalizálni. Mivel a beterjesztett jogszabály a jelenlegi alkotmánnyal ellentétes – hiszen határozat szól arról, hogy az önkormányzati vagyon csak teljes ellentételezéssel kerülhet más tulajdonába –, ezért ezzel a törvénnyel párhuzamosan egy alkotmánymódosítást is benyújtott a kormánykoalíció – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Grőber Attila a törvényjavaslatot idézve elmondta, az állam nemcsak a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézményeket veszi át, hanem azokat a gazdasági társaságokat is, amelyekben a megyei önkormányzatnak tulajdoni hányada van. Ez utóbbiak állami kézbe vétele a tulajdoni hányad erejéig szól.
- A megyei önkormányzat fenntartásában működő intézményeket esetét is érdemes kettéválasztani. Az egyik az 1990 előtt már meglévő épületek, hiszen ezek állami tulajdonból kerültek önkormányzati tulajdonba. De mi van azokkal az intézményekkel, melyeket az önkormányzat azóta épített, azóta vett fel rá hitelt és azóta gyűjtögették az itt élők adóforintjaiból és működtették az intézményeket? Ezeket most elveszik. Állami tulajdonba veszik. Annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat csak fenntartotta az intézményt, nem tulajdonolta. Az állami kézbe vétel egyébként nagyon zavaros, hiszen gondoljunk csak a működő TISZK-re. A TISZK-nek két olyan intézménye van, amely helyi önkormányzati fenntartásban működik és egy, amely megyei fenntartásban. Ettől kezdve ennek a működőképessége erősen megkérdőjeleződik – hangsúlyozta Grőber Attila.
Ennél is problémásabb a gazdasági társaságok helyzete – tette hozzá a szocialista politikus. A sajtótájékoztatón a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. 49 százalékos megyei tulajdonjogát hozta fel példaként. Mivel a Termálvízhasznosító Zrt. mellett létrejött Pápai Ingatlanfejlesztő Kft-ben még ennél is nagyobb tulajdonrésze van a megyei önkormányzatnak, így elvileg a cég állami tulajdonba kerül – jelentette ki Grőber, majd hozzátette, - tisztázatlan jogi viszonyok vannak, és az önkormányzatok, így a pápai is, jelentős veszteséget szenvednek el, tulajdont fognak veszteni.
- A törvény egyébként lehetővé teszi, hogy adott vagyontárgyakról egyedi megállapodás szülessen, tehát egyes vagyonelemek az önkormányzat tulajdonában maradhatnak. Az Orbán Viktor és Lasztovicza Jenő megyei közgyűlési elnök között köttetett szerződésben nincs ilyen. Egyetlen olyan pápai intézmény nincsen, amelyet a megállapodás külön tartalmazna, amelynek a tulajdonjogát ne venné el az állam.
A szocialista önkormányzati képviselő hangsúlyozta azt is, tele vagyunk nyitott kérdésekkel, aggódunk a tulajdonunk miatt, és különösen aggódunk amiatt, hogy a tulajdonunkat elveszik, de a terhek egy részét továbbra is nekünk kell hordoznunk.

Grőber Attila megjegyezte, az oktatási intézmények állami kézbe vétele támogatható, attól függően, hogy az állam mennyire kíván beleavatkozni annak autonómiájába. A problémát az jelenti, hogy az állam nemcsak a fenntartást viszi, hanem a tulajdont is. A politikus kijelentette, ha ez a trend folytatódik, akkor az önkormányzatiság megnyirbálásáról beszélhetünk, hiszen egyre jobban szűkül az a kör, ahol a helyi önkormányzat - a szó legnemesebb értelmében - önmagát kormányozza. 


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!