Interaktív színházi kalandozás Voltaire "kötelezőjének" világában


2011-10-18 17:19:38  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Interaktív színházi kalandozás Voltaire
A Műhelytitkok programsorozat több mint tíz éve működik Pápán. A mai alkalommal a veszprémi Forrás Színház Voltaire: Candide című darabját hozta el a pápai közönségnek.
Ács Tamás, a darab rendezője kérdésükre elmondta, a Candide-ot közel 3 éve játsszák a középiskolás korosztály számára, hatalmas sikerrel.
- Amikor középiskolás koromban olvastam a Candide-ot, abszolút nem ragadott meg. Egyetemista koromban aztán újra a kezembe került a könyv és akkor igazán elragadott az ironikus, éleslátó társadalomkritikával bíró mű. A regény színrevitelének oka, hogy a tartalma meggyőző színházi üzenettel és aktualitással bír, története tökéletes párhuzamba állítható a XXI. századi fiatalok léthelyzetével. Úgy tűnik, a diákok nagyon fogékonyak a darabra. Egy humoros, modernizált, a fiatalok számára jól érthető, klippszerű, zenés darabbal próbáltuk bemutatni az 1760-es évek végén íródott szatirikus regényt. Az előadás elsődleges célja, hogy a diákság figyelmét felhívjuk erre a remek olvasmányra, s mellé adjunk egy kulcsot, hogy hogyan lehet olvasni ezt az egyáltalán nem könnyű klasszikus művet. A Candide-ot négy fiatal színész társammal játsszuk, s közben interaktív gondolkodásra hívjuk a nézőinket - mondta Ács Tamás, rendező.

Képek:

A Candide című regény (amely a középiskola I. évfolyamának kötelező olvasmánya is) színre vitelének okát az a felismerés jelenti, mely szerint a mű tartalma meggyőző színházi üzenettel és aktualitással bír, története tökéletes párhuzamba állítható a XXI. századi fiatalok léthelyzetével: az országhatárok fellazultak, az utazás, a világ megismerése sokak számára elérhető közelségbe került. Ugyanakkor a világ magára is hagyta az embert, ahol csupán felelősségtudata és akaratereje folytán lelheti meg identitását. Candide a folyamatos kérdezés állapotában kutatja önmagát. Ki vagyok én? Naivul hisz mestere tanításában: "ezen a világon minden a legjobban van". Ez a kijelentés cáfolódik meg minden fejezetben.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!