Barokk pompa, vidám mulatság – sikerrel zajlott az első Esterházy bál


2011-10-16 15:23:58  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Barokk pompa, vidám mulatság – sikerrel zajlott az első Esterházy bál főképe
Csillogó selymek, susogó brokátok, masnis cipők, fehér zsabós ingek – többnyire barokk viseletbe öltözött vendégek töltötték meg tegnap este az Esterházy-kastély főúri termeit az első alkalommal megrendezett Esterházy bálon. A Nádor Terembe belépő vendégeket libériás inas jelentette be, miközben lágy barokk muzsika szórakoztatta az úri közönséget – a Trió Divertimento zenekar jóvoltából -, megalapozva a rendezvény ünnepélyes és pompázatos hangulatát. Aztán kitárult a Vörös Szalon ajtaja és a ceremóniamester víg lakomára invitálta a vendégsereget. A hófehér abrosszal terített asztalokat körbelengte a díszes tálakon felsorakoztatott ételek fenséges illata, a méltóságteljesen bevonuló nemes társaságot pedig dr. Áldozó Tamás polgármester pezsgős köszöntője fogadta.
-Ez a rendezvény nemcsak az első bál a 2011/2012-es báli szezonban, hanem az első barokk bál a város történetében azóta, hogy a barokk kornak vége lett. Amikor május 21-én volt szerencsém kiállni a kastély erkélyére és elmondani, hogy újra kezdődik a barokk Pápán, akkor valóban arra gondoltunk, hogy nemcsak egy barokk kastélyt nyitunk meg a látogatók előtt, hanem megpróbáljuk alkalmanként azt az illúziót kelteni, mintha ma is azokban a napokban élnénk. Ezekben a terekben, a hétköznapokon nagyon sok fiatalnak tudjuk megmutatni – a múzeumpedagógiai foglalkozásokon -, hogy milyen lehetett az élet a barokk korban, milyen voltak a barokk ruhák, milyenek voltak a barokk táncok, melyek voltak a barokk etikettnek a legfontosabb szabályai.  De a barokkal nemcsak a gyerekeknek könnyű azonosulni, hanem a felnőtteknek is, hiszen nincs semmi, ami taszító lenne benne, sőt ellenkezőleg: ha a barokkra gondolunk, akkor szép épületekre gondolunk, szép ruhákra gondolunk, szép hölgyekre gondolunk, szép zenére gondolunk, és azt reméljük, hogy ez a bál valamennyiüknek ugyanezt fogja jelenteni. Kívánom önöknek, hogy legyenek ennek az illúziónak a részesei ma este, legyen ez nagyon jó hangulatú nyitánya a pápai báli szezonnak, vigyék hírét messze annak, hogy ilyen bált szerveztünk, és amikor jövőre újra elküldjük a meghívókat, a mai közönségnek a sokszorosa érezze úgy, hogy feltétlenül itt kell lennie a pápai barokk bálban. - E szavakkal emelte poharát a város első embere az első Esterházy bál vendégeinek tiszteletére. A ceremóniamester rímekbe foglalt szavakkal ismertette az este programját, s a külföldi vendégekre tekintettel – minden elismerés a fordítást készítő tolmácsnak – angolul is elhangzott az összecsengő sorvégű programismertető. 
-Rögvest kezdetét veszi eme finom barokk vacsora.
Nemes Gyimóti Tamás főszakácsunk saját két kezével fogta ki a csukát,
gazdagon töltötte meg, nem kímélve magát.
 A pulyka mellyével sem szerénykedett,
 friss kapros tejszínben forgatta meg.
 Csirkének combjai, savankás töltike,
mindenki serényen hasába tölti be…- hangzott a fennkölt szónoklat.
Az ízletes vacsora méltó módon idézte fel a barokk világ nagyszabású lakomáit, s bár nem a tucatnyi ételt felsorakoztató korabeli menüt kínálták fel, az ételek ízvilága és különlegessége igazi gasztronómiai időutazást jelentett a barokk korba. A hidegtálakon fokhagymás-szalonnás csuka és töltött pulykamell szeletek kínálták magukat friss salátával, a meleg ételek között az említett savankás töltike mellett paprikás mártásban fürösztött csirkecomb, muskotályos borral bolondított szarvasragu és cipóbélből gyúrt, gőzölt felfújt várta az éhes vendégeket. Gyimóti Tamás ízmester szerény büszkeséggel cserélte a kiürülő tálakat a díszes asztalon.
-A ma esti menü egyik különlegessége, a köleses, savanyú káposztás, szőlőleveles húsétel (savankás töltike szőlőnek levelibe bugyolálva), amit számomra is érdekes volt elkészíteni és megkóstolni. A kínált ételek egyébként olyanok, amiket a barokk korban is elkészíthettek volna, tehát olyan technológiával és nyersanyagok felhasználásával készültek, amit abban az időben is alkalmaztak, de átalakítottuk a 21. század ízlésvilágára. Például salátaleveleket nem nagyon ettek Esterházy grófék – bár ehettek volna, hiszen volt akkoriban is – mégis inkább húst hússal fogyasztottak – mesélte az ízmester. A barokk korból egyébként számos recept maradt meg, így a báli menü elkészítésének is ez volt az alapja. A régi időkben paprikát, paradicsomot nem használtak, viszont olyan fűszerekkel főztek, amiket a mai konyhákban keveset használnak. Ilyen például a sáfrány, a gyömbér és a szerencsendió, vagy a fahéjas, szegfűszeges húsok – tudtuk meg Gyimóti Tamástól.
-A barokk fényűzése a gasztronómiában is megjelent, éppúgy mint a zenében vagy az öltözködésben. Mi a mai vacsorán ebből csak egy kis szeletet ragadtunk ki, hiszen egy igazi főúri lakomán húsz-huszonöt fogásos vacsorát tálaltak – tette még hozzá az ízmester elégedetten szemlélve, hogy a vendégek olyan tetszéssel fogadták az ételeket, mint amilyen örömmel és kíváncsisággal készítette el a nem mindennapi fogásokat.
A lakomát persze tánc követte, méghozzá először barokk tánc. A Tánc-lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény bemutatója után a vendégek maguk is megismerkedhettek a barokk táncok kecses, finom mozdulataival, a méltóságteljes főhajtással, nemes hölgyek fejbiccentésével és a barokk sortánc alapjaival. De megtudhatták azt is, hogy a barokk „tánciskolákban” nő nem tölthetett be táncmesteri szerepet, a finom hölgyek pedig sosem hajtottak főt az urak előtt, nehogy illetlen helyre tévedjen tekintetük. Az pedig, hogy a látszólag egyszerű lépésekből álló barokk táncok nem is olyan egyszerűek hamar kiderült. A táncház után aztán változott a stílus és a Szórádi Szalonzenekar szolgáltatott igazi báli zenét, egymás után játszva a klasszikusnak számító keringőt, tangót és a modernebb dallamokat, a Nádor Terem pedig megtelt táncoló, pörgő-forgó párokkal. Éjfél előtt a Szalonspicc formáció ragadta magához a mikrofont és emelte tovább az est hangulatát magyar és világslágerekkel. Az éjféli Esterházy Antónia grófnő-választás az addig a Vörös Szalonban beszélgető vendégeket is kicsalogatta a szomszédos helyiségbe, hiszen a bál legszebb hölgyét választották meg e ceremónián. A választásra minden hölgyvendég nevezhetett korra és öltözetre való tekintet nélkül, bár a meghívó szerint a barokk viselet előnyt jelentett. A nevezők apró szívecskét viseltek kecses csuklójukon, rajta a sorszámukkal, a vendégek pedig e sorszám alapján szavazhattak az általuk választott hölgyre. Az eredményhirdetésen aztán felsorakoztak a szebbnél szebb ruhákban pompázó, szép nemes asszonyok és bájos kisasszonyok, és finom pukedlivel mondtak köszönetet a rájuk szavazóknak. A grófnő választás eredményét dr. Áldozó Tamás polgármester hirdette ki, kézcsókkal illetve a második és harmadik helyezettet, és tiarával „koronázva meg” Esterházy Antóniát. E nemes címet, s a lehetőséget, hogy egy éven át Esterházy grófnőként jelenjék meg a hasonló főúri ceremóniákon, Koch Krisztina kisasszony nyerte el. A gyönyörű, bordó barokk ruhába öltözött, szőke loknikba csavart frizurájú ifjú hölgy megilletődve vette át jutalmát, a tiarát és egy barokk ruhaköltemény elkészítésének ígéretét.
-Kolléganőimmel érkeztem az Esterházy bálba és ők bíztattak, hogy nevezzek a választásra. Nagyon sok szép induló volt a versenyen és nem is számítottam rá, hogy én kapom a legtöbb szavazatot.  Hogy milyen érzés? Először el sem hittem, hogy az én sorszámomat mondta ki polgármester úr. Meglepődtem, de nagyon örülök neki – mondta el a „grófnő” az eredményhirdetés után, arcán boldog, de szerény mosollyal, fején a csillogó tiarával. Krisztina egyébként nem először viselte az abroncsos, szép barokk ruhát, hiszen a Tourinform iroda munkatársaként számos alkalommal képviselte már ilyen viseletben a várost és az Esterházy-kastélyt.
A hajnalig tartó bál emelkedett hangulatban folytatódott, a Nádor Teremben Szórádi Gábor és zenekara játszott nosztalgiazenét, a vendégek a táncparketten forogtak a Vörös Szalonban pedig vidám beszélgetés folyt az asztaloknál.
-Mindig arról beszélünk, hogy a pápai attól különbözik a többi barokk kastélytól, hogy megpróbáljuk megidézni a barokk hétköznapok miliőjét, azt az illúziót akarjuk megteremteni, hogy aki a pápai kastélyba ellátogat, visszacsöppen a barokk világba. S nem csupán azért mert barokk tükröket, bútorokat lát, hanem mert olyan emberekkel találkozik, akik olyanok, mintha abból a korból csöppentek volna ide. Én nagyon örülök, hogy sokan érezték meg ezt a hangulatot, felvették a barokk ruhát, megkóstolták a korabelit idéző ételeket és betartották azt az etikettet, ami arra a korra volt jellemző. Mindez annak a folytatását jelenti, amit május 21-én elkezdtünk a pápai Esterházy-kastély megnyitásakor – mondta el kora hajnalban dr. Áldozó Tamás és hozzátette, az Esterházy bált szeretnék hagyománnyá tenni. A polgármester úgy fogalmazott, reméli, hogy egyre többen öltenek barokk ruhát és egyre többen érzik majd úgy, hogy hozzá kell tenniük valamit ahhoz a világhoz, melyet megidéztek, és amivel ide kívánják csábítani az embereket más városokból, hogy ezzel városunknak bevételt és munkahelyeket jelentsenek.
-Úgy látom, mindenki jól érzi magát, a Nádor Terem és a Vörös Szalon pedig olyan miliőt teremt a bálhoz, amire Pápán nagyon régóta nem volt példa – mondta dr. Áldozó Tamás végigtekintve a jó hangulatban bálozó vendégeken.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!