Ma van a Magyar Labdarúgás Napja


2009-11-25 11:17:35  | cikk:  | 


Ma van a Magyar Labdarúgás Napja főképe
Ötvenhat esztendővel ezelőtt, 1953. november 25-én Londonban az évszázad mérkőzésén Magyarország válogatottja legyőzte a hazai pályán 90 éve veretlen angol csapatot. A Magyar Labdarúgó Szövetség 1993. november 25-én első alkalommal emlékezett meg ilyen formában e jeles napról. A magyar válogatott fél évvel később is meggyőző fölénnyel győzte le az angolokat, a Népstadionban rendezett visszavágón 7:1-re ismét diadalmaskodtunk.

Magyar válogatott tagjai az évszázad mérkőzésén (1953. november 25.):

Grosics – Buzánszky – Lóránt – Lantos – Bozsik – Zakariás – Budai – Kocsis – Hidegkuti – Puskás – Czibor.

Gólszerzők: Hidegkuti (1., 22., 53.), Puskás (25., 29.), Bozsik (50.)


Ebből az időszakból azonban egy másik eredményt is emlegetnek: 1954-ben az Aranycsapat elbukott a világbajnoki döntőben: 3:2-re kaptunk ki a németektől, s ez a magyar válogatott számára kudarcnak bizonyult – egy ezüstérem a világbajnokságon! Az Aranycsapat 1956 után végérvényesen szétesett: Puskás, Kocsis és Czibor Spanyolországba került, ott később válogatottak is lettek. Puskás a Real Madridban, Czibor a Barcelonában játszott. A száguldó őrnagy, vagyis Puskás végül négyszeres spanyol válogatott is lett. Az itthon maradottak közül sokan abbahagyták a futballt, a magyar válogatott eredményei pedig fokozatosan, de biztosan romlani kezdtek.

Az ötvenhárom évvel ezelőtti nap azonban mindenképpen a magyar labdarúgás nagy ünnepe és egykor szebb napokat látott válogatottunk méltó emléke.

(Forrás: internet)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!