Megkezdődött a kerékpárút-hálózat fejlesztésének utolsó üteme


2011-10-13 21:15:08  | cikk: HuHa  | 


Megkezdődött a kerékpárút-hálózat fejlesztésének utolsó üteme főképe
A meglévő kerékpárutak hálózattá fejlesztését tűzte ki célul az önkormányzat, s ennek megvalósításához pályázott európai uniós forrásra a múlt évben. A KDOP vonatkozó kiírásán 147.687.862 forint támogatást nyert el a beruházáshoz a város, a projekt teljes költségvetése meghaladja a 164 millió forintot. A kivitelezés nagyobb része már a múlt évben megtörtént, ekkor készült el a Várkert út mellett futó kerékpárút és az Igal lakóteleptől a 83-as számú főút melletti kerékpárútig tartó szakasz, idén nyárra megépült a Várkertfürdőhöz vezető kerékpárút is, most pedig - a beruházás befejezéseként - Tapolcafő belterületén, a meglévő kerékpárúttól a református templomig tartó szakaszt építik meg.
- A projekt célja, hogy a korábban megépített kerékpárutakat egységes hálózattá kapcsoljuk össze és a vasútállomástól Tapolcafő központjáig teljes, végigjárható nyomvonal alakuljon ki – mondta el a beruházás kapcsán Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője. A tapolcafői beruházási rész 940 méter hosszú gyalog-kerékpárút megépítését jelenti, ez a csapadékcsatorna rendszer felújítását is szükségessé teszi, egyes szakaszokon pedig a telefonhálózatot is ki kell váltani az építés alá vont területen.
-A kiépítettség nem lehet teljesen egyforma, hiszen Tapolcafőn az úttest és a házak közötti távolság nagyon változó. A falu Pápa felőli oldalán viszonylag széles a hely, így a három méter széles gyalog-kerékpárút mellett még az árok is megmaradhat. A falu közepe felé haladva keskenyebb terület áll rendelkezésünkre, ott az útest szélét szegéllyel zárjuk le, emellé építjük a kerítésekig a kerékpárutat – ismertette a terveket az osztályvezető. A kivitelezést a Magyar Aszfalt területi igazgatósága végzi.
-Kerti szegélyek által határolt, aszfalt burkolatú utat építünk a gyalogosok és kerékpárral közlekedők számára – tudtuk meg a beruházás műszaki tartalmát Kovács Imrétől, a kivitelező cég területi igazgatójától. Az igazgató azt is elmondta, az építkezés több kellemetlenséggel jár, ezért az itt élők türelmét kérik a következő hetekre.
-  Az új kerékpárút keresztezi az összes kapubejárót ezen az úton, így ez kellemetlenséget fog okozni, de minden nap azon leszünk, hogy estére a lakók be tudjanak járni az ingatlanjukra. A kapubejárókat egyébként a kivitelezés során megerősítjük – ígérte Kovács Imre. A településrész elején a széles zöld sáv és az árok is megmarad a 2,7 méter széles kerékpárút és az úttest között, beljebb viszont csak fél-egy méteres zöldterületeknek lesz hely, az úttest és a házak közötti terület szélességétől függően.
- Huszonnyolc darab fát kell kivágnunk a kerékpárút hosszában, ezeket a maradék zöldfelületen pótolni fogjuk a beruházás végén – mondta a területi igazgató, hozzátéve – a lakosokat értesítik a munkálatokról és az építkezés idején a művezetők segítenek megoldani az esetleges problémákat.
A munka már folyik a falu elején, ma délután a szegélyköveket rakták az építők, a belső szakaszon az ivóvíz vezeték rekonstrukcióját végezték a munkások, a telefonoszlopok elbontása pedig várhatóan hétfőn kezdődik meg. A kerékpárút építés várhatóan november végéig tart Tapolcafőn, az új szakasz a református templomig tart. A kivitelezés idejére az önkormányzat is kéri a lakosok türelmét és megértését, a közlekedőket pedig fokozott óvatosságra inti. A munkák idején sebességkorlátozás van érvényben ezen a szakaszon és számítani kell arra is, hogy esetenként nagytestű munkagépek akadályozzák a forgalmat.
A pápai kerékpárút-hálózat fejlesztése című, európai uniós projekttel több, mint kétezer-ötszáz méterrel nő a város kerékpárútjainak hossza, ezzel biztonságosabbá válik a kerékpárosok közlekedése. A kerékpárút hálózat kiépítésétől a biciklivel közlekedők számának növekedését, ezáltal a környezettudatosabb életmód kialakulását és a környezetszennyezés csökkenését várja a város.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!