Már csak négy nap van az önálló kitöltésre


2011-10-12 16:03:46  | cikk: mo  | 


Már csak négy nap van az önálló kitöltésre főképe
Még  négy nap áll a lakosság rendelkezésére, hogy az interneten vagy önkitöltéssel, papír alapon válaszoljon a népszámlálás kapcsán feltett kérdésekre. Az internetes válaszadásra és az önkitöltésre ugyanis október 16-ig van lehetőség. Az internetes kapu október 1-jén 0.00 órakor nyílt meg a www.enepszamlalas.hu oldalon. Itt a lakáskérdőíven szereplő internetes belépési kód és az azonosító beírásával kezdődhet az online válaszadás. Amennyiben valaki illetéktelenek tekintete elől rejtett módon kíván online válaszolni, választhatja a jelszóval védhető eljárást. Az internetes kitöltés gyors, legfeljebb 20–25 percet vesz igénybe, egyszerű, hiszen a kitöltést a programba beépített magyarázatok segítik, amelyek gördülékennyé teszik a válaszadást, a kérdőívek befogadásáról a rendszer nyomtatható igazolást küld. Éppen ezért az elektronikus kérdőívek kitöltése igencsak népszerűnek bizonyult – tudtuk meg Németh Edinától, a népszámlálás települési munkatársától. 
A megkérdezettek a papír kérdőív önálló kitöltésével is megválaszolhatják a kérdéseket. A kérdőívek kitöltése a kézhezvétel után azonnal megkezdhető. Mivel az adatfelvételi csomag egy lakás és egy személyi kérdőívet tartalmaz, így a papír alapú kitöltéshez a számlálóbiztostól kell megfelelő számú személyi kérdőívet kérni. A kérdőívet letöltheti az internetről, vagy hozzájuthat még a Polgármesteri Hivatalban is. A válaszadást rövid útmutató segíti. A kitöltött kérdőíveket előre egyeztetett időpontban lehet a számlálóbiztosnak átadni.
Október 16-a után már csak az interjú keretében történő kitöltés lehetséges. A megkérdezettek képzett számlálóbiztos segítségével, interjú formájában válaszolhatnak a népszámlálási kérdésekre. A számlálóbiztosi interjúra az első megkeresés alkalmával, vagy előre egyeztetett időpontban kerülhet sor. 
A népszámlálással kapcsolatban Németh Edina hozzátette, adatvédelmi szempontból mindhárom módszer maximálisan biztonságos, a kérdések csupán a statisztikai adatgyűjtést szolgálják. A népszámlálásban résztvevőket szigorú titoktartás köti. A kitöltött népszámlálási kérdőívek összegyűjtése, feldolgozása szigorú rendben történik. A népszámlálás célja, hogy a lakások és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről kapjunk információt, éppen ezért a népszámlálási kérdőíven nem szerepel a válaszadó neve.
A népszámlálás települési koordinátora fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a számlálóbiztosnak a népszámlálási igazolvánnyal kell igazolnia magát. Az igazolványon szerepel a neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása. A népszámlálási igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes. A számlálóbiztosok személyét egyébként a Központi Statisztikai Hivatal 06-80-200-224 ingyenesen hívható, zöld számán le is lehet ellenőrizni. 


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!