Ammónia ömlés a Pápai Hús üzemében – katasztrófavédelmi gyakorlat volt


2011-10-11 19:10:45  | cikk: HuHa  | 


Ammónia ömlés a Pápai Hús üzemében – katasztrófavédelmi gyakorlat volt főképe
9 óra után néhány perccel érkezett a tűzoltósághoz a bejelentés, miszerint ammóniaömlés történt a Pápai Hús 1913 Kft. Kisfaludy utcai telephelyén lévő edénytérben, ahol egy 35 m3-es, -10 Celsius fokos és egy 16 m3-es, -40 Celsius fokos ammóniatartály van. Az edénytérben az egyik szivattyú megsérült, így került az ammónia a levegőbe – ezt érzékelték a biztonsági berendezések és ez alapján hívtak segítséget a húsipari cég munkatársai. A tűzoltók a társszervek értesítése után azonnal a helyszínre érkeztek, a rendőrök lezárták a környező utcákat, az edénytérben megsérült két személyt a tűzoltók speciális ruházatban mentették ki a káresemény helyszínéről, mindeközben pedig vízfüggönnyel semlegesítették a mérgező anyagot. Eközben a katasztrófavédelmisek kimenekítették az üzem dolgozóit, akiket a volán autóbuszai szállítottak biztonságos helyre, a polgári védelem munkatársai a környék lakosságát értesítették a káreseményről, zárkózásra szólítva fel a lakosságot, az önkormányzat pedig a kimenekítettek elhelyezéséről gondoskodott. A katasztrófavédelem munkatársai megállapították a légszennyezettség irányát és mértékét, majd a veszélyes anyag semlegesítését és az ammóniaömlés megszüntetését követően a levegő tisztaságának mérésével nyugtázták a katasztrófa sikeres elhárítását. Mindez persze csak gyakorlat volt, melyet a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezett.
-Célunk maga a gyakorlat volt, hiszen a kollégák – szerencsére – nap mint nap nem találkoznak ilyen káreseménnyel és ilyen jellegű beavatkozással, viszont ahhoz, hogy egy valóban bekövetkező veszélyhelyzetben gyorsan és szakszerűen tudjanak cselekedni, szükség van a gyakorlatokra – mondta el Németh Tamás. A megyei katasztrófavédelmi igazgató hozzátette, azért a Pápai Hús 1913 Kft. telephelyére esett a választás, mert Pápán és a környéken más igazán veszélyes üzem nincs, és munkatársaiknak ismerniük kell azokat a helyszíneket, ahol esetleg veszélyhelyzet alakulhat ki.  
-A katasztrófavédelem és a polgári védelem szakemberei, tűzoltók, mentők, a rendőrség, az önkormányzat és a Bakony Volán vett részt a ma délelőtti katasztrófa védelmi gyakorlaton és mindenki a szakterületének megfelelő feladatot kapta – sorolta az igazgató. – A tűzoltóság végezte a beavatkozást, a rendőrség zárta a területet, a mentők ellátták a sérülteket, a volán segített a kitelepítésben, az önkormányzatnak pedig azokat az intézkedéseket kellett meghozni, ami egy ilyen káresetnél a kitelepített személyek elszállásolására, ellátására vonatkozik.
A katasztrófa elhárítás során két biztonsági zónát hoztak létre, a szűkebb biztonsági zónában a sérülteket kellett kimenteni és a gyár dolgozóit kitelepíteni, a tágabb biztonsági zónában pedig elzárkóztatásra hívták fel a figyelmét a lakosságnak. Mivel a veszélyhelyzetet mérgező anyag okozta a gyakorlat szerint, a tűzoltók speciális felszerelésben hajtották végre a mentesítést, az ammóniaömlés megszüntetését és a mentést.
-A narancssárga színű gázvédő ruhát viselő tűzoltók mentek be a káresemény helyszínére, a fokozottan szennyezett területen csak ilyen felszerelésben lehet dolgozni, a tágabb környezetben védőruhát és légzőkészüléket kell viselniük a mentésben résztvevőknek. A vízpajzsok pedig az ammónia lecsapását, megkötését és további terjedését gátolták – tudtuk meg Németh Tamástól.
Az ammóniát egyébként hűtésre használják a Pápai Hús 1913 Kft-nél. A színtelen, szúrós szagú gáz belélegezve tüdővizenyőt okozhat, tömény állapotban pedig halálhoz is vezethet. Bőrfelületre jutva égéshez hasonló sérülést okoz, a levegőben nagy mennyiségben gázfelhőt képez, nagy töménységben pedig robbanásveszélyes is.
A ma délelőtti gyakorlatot sikeresnek értékelte a katasztrófavédelmi igazgató. Mint mondta, minden résztvevő szakszerűen és gyorsan tette a dolgát az úgynevezett kárhelyen, amiből remélhetőleg soha nem lesz igazi kárhelyszín.
A katasztrófavédelmi gyakorlatot megtekintette dr. Áldozó Tamás polgármester is, hiszen ilyen jellegű káreseménynél az önkormányzatnak is vannak feladatai, kötelezettségei.
-Veszélyhelyzet esetén megalakul a helyi védelmi bizottság, az előírt szervek képviselőivel. Ez a bizottság hozza meg a döntést a szükséges lépésekről, amiket minden más szervnek és lakosnak be kell tartania. A katasztrófavédelmisek kidolgozott forgatókönyvvel rendelkeznek a veszélyhelyzetek elhárítására, és az a feladatunk, hogy minden erőnkkel eszerint cselekedjünk. Az önkormányzatnak konkrétan a polgárok tájékoztatásától kezdve, a kimenekítésben való segítségnyújtáson át, a kimenekítettek biztonságos, meleg, fedett helyen való elhelyezéséig sok feladata van egy káresemény bekövetkezésekor – mondta el a polgármester. Dr. Áldozó Tamás egyébként úgy fogalmazott, városunk semmivel sem veszélyesebb, mint a hasonló méretű többi település - ezt több évtizedes és évszázados tapasztalat igazolja. Az ipari üzemek azonban mindig jelentenek veszélyforrást is, és ebből a szempontból a húsipari cég valóban potenciális veszélyforrás lehet.
A Pápai Hús 1913 Kft-nél az elmúlt évtizedben nem volt káresemény, mindössze egyszer történt kisebb probléma, amit a belső munkatársak sikeresen elhárítottak. A húsipari cég azonban valóban veszélyes üzemnek számít – erősítette meg a cég gazdasági igazgatója, Kiss Zoltánné is.
-A cég elhelyezkedéséből adódóan is veszélyes üzemnek számítható, hiszen be van ékelődve a lakóövezetbe, de az ezeregyszáz főt foglalkoztató üzem egyébként is veszélyes nagyüzemnek számít, dolgozói létszáma miatt. Emellett pedig a veszélyes anyag felhasználásunk - így például az ammónia használata - is jelentős. Éppen ezért a Pápai Hús kiemelt feladatának tekinti a káresemények megelőzését – hangsúlyozta az igazgató asszony. A cég – a tavalyi vörösiszap-katasztrófa eseményeiből okulva – az eddiginél jelentősebb katasztrófa és környezetszennyezési biztosítást kötött és nagyobb összegre emelték a dolgozók személyi felelősség biztosítását is.
-A másik fő irányvonal a károk megelőzése, amit technikai fejlesztésekkel kívánunk biztosítani. Ennek két fő területe van: egyrészt az ammóniaszivárgást jelzőrendszer figyeli 24 órán keresztül, másrészt pedig a hűtőgépészeti és hűtési rendszereknél új informatikai rendszert építtettünk ki. Ennek a beállítása és üzembe helyezése a jövő hónap közepén történik meg. Ez egy diszpécseri szolgálaton keresztül azonnal jelez, ha bármi szivárgás vagy egyéb probléma van, és rögtön megkezdődhet a kár elhárítása – tájékoztatott Kiss Zoltánné. A cég járműtelepén, javító műhelyében szintén dolgoznak veszélyes anyagokkal, és a sertéstelepen is keletkeznek környezetre ártalmas anyagok, de ezeken a helyszíneken is a legszigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelően történik a munkavégzés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!