Bogár László: a magyar társadalom vakon vezetteti magát


2011-10-09 08:36:47  | cikk: mo  | 


Bogár László: a magyar társadalom vakon vezetteti magát  főképe
„Magyarország történelmének legsúlyosabb krízisét éljük” – fogalmazott Bogár László abban az előadásban, melyet a Pápaiak a Nemzetért Egyesület e havi összejövetelének meghívására tartott az Esterházy-kastély egyik termében. A közgazdász szerint ez a válság nemcsak gazdasági, hanem társadalmi vagyis lelki, erkölcsi és szellemi eredetű is egyben. És hogy ez az állapot mennyire nem újdonság az elmúlt néhány évszázad történetében, arról az a nagyjából háromszáz éve keletkezett népdal tanúskodik, melynek címe „Menj el, menj el szegény magyar”.  A közgazdász a népdal egyik sorát idézve - „Vezettessed magadat, szembekötve, vakon, elfajult testvéridtűl csinált ál-utakon” arra utalt, hogy a szembekötve vakon vezetettség és az „elfajult testvérek” hamis útjai ma is a legfőbb fenyegetést jelentik a magyarság számára.
Bogár László meggyőződése, hogy a népdalban említett „elfajult testvérek”, azok az uralmi csoportok, amelyek ahelyett, hogy a szakrális felelősségükre bízott közösséget szolgálnák, többnyire kiszolgáltatják a mindenkori birodalomnak. Az „elfajult testvérek” tehát állandóan jelen voltak a történelemben és vannak ma is. Bogár szerint a végzetes lepusztulás elkerülése azonnali cselekvést kíván. Ahhoz azonban, hogy cselekedni tudjunk, először elbeszélhetővé, majd megbeszélhetővé kell tenni a helyzetet és a teendőket. Csakis így tudunk kilépni ebből a helyzetből. Ha a magyar társadalom nem áll ki saját létérdekeinek megvédése mellett, akkor elpusztul – fogalmazott az előadó.
A közgazdász beszélt arról is, hogy az elmúlt három évtized során a magyar nemzet, mint közösség az anyagi vagyonának legalább a felét elveszítette. Ennél is nagyobb a veszteség a „külső természeti” (föld, víz, levegő, élővilág), és a „belső természeti” (egészség vagyon, lelki, erkölcsi, szellemi készletek, szolidaritási és „szeretet-javak”) rendszereinkben, amelyek terén a veszteség valószínűleg ezeréves államiságunk legsúlyosabb történelmi pusztulását jelenti – tette hozzá Bogár László.
A közgazdász véleménye szerint ma már minden, ami az életünk újrateremtéséhez szükséges, minden döntő fontosságú intézményi, szervezeti rendszer kilencven százalékban idegen kezekben van, ellenünk dolgozik és a belőlünk kisajtolt hasznot kiviszi az országból. Itt pedig csak az a megoldás, ha megpróbálunk leválni. Bogár szerint van ennek esélye akkor, ha a társadalom tudatosan kezdi magát megszervezni, és elkezd leválni ezekről a hálózatokról. A közgazdász érdeklődésünkre elmondta, csaknem 1000 településen járt az elmúlt esztendőkben, és azt tapasztalta, hogy minderre mutatkoznak próbálkozások, a magyar társadalomban elképesztő energiák duzzadnak – fogalmazott Bogár László. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!