Nemes László és tanítványainak koncertje a Bartókban


2011-10-08 20:25:24  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Nemes László és tanítványainak koncertje a Bartókban főképe
A Bartók Béla Zeneiskola alapításának 75. évfordulója alkalmából hirdetett koncertsorozatot, amely ma a második előadásához érkezett. Ez alkalommal a zeneiskola dísztermében Nemes László címzetes igazgató, Apáczai-és Budapesti Művészeti Díjas zenepedagógus, a pápai Türr István Gimnázium és a Bartók Béla Zeneiskola volt tanulója adott színvonalas hangversenyt tanítványival, akik a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola gordonka és kamarazene szakos tanulói.
- 75. születésnapomat ünnepeltem nemrégiben, valamint az iskola jubileuma alkalmából e hangversennyel szeretnék szülővárosomnak és volt iskolámnak köszönetet mondani sikeres pályafutásomért - kezdte köszöntőjét Nemes László.
- 13 éves korom óta csellózom. Érettségi után a győri konzervatóriumban folytattam tanulmányaimat, de emellett Pápán is tanítottam. A főiskola elvégzése után Győrben dolgoztam, majd 1964-ben Budapestre költöztem. 1965-ben kerültem Budafokra, ahol a 6. számú körzeti zeneiskola kihelyezett tagozatán én alapítottam meg a cselló tanszakot. 1981-től már nem csak zeneiskolaként működött az intézmény, hanem elkezdtünk egy kísérletet, és fokozatosan bevezettük az összes művészeti ág tanítását. Ez az iskolamodell azóta országosan elterjedt, de abban az időben egyedülálló volt. A képzőművészet terén bevezettük a festészet, a szobrászat, a grafika és az iparművészet oktatását kiemelkedő művésztanárokkal. Az iskola 1987-ben vette fel Nádasdy Kálmán nevét. Az ő személyisége is a komplex művészeteket szimbolizálja. 1990-ben több igazgató kollégával megalakítottuk a Magyar Zeneiskolák Szövetségét, melynek 2002-ig voltam az elnöke. Jelenleg már nyugdíjas vagyok, de továbbra is tanítok - mondta el a zenepedagógus.
A közel két órás, ingyenes koncerten Haydn mellett felcsendült még Mozart, Mendelssohn és Dvorák néhány jól ismert darabja is.
A jubileumi program novemberben folytatódik.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!