Dunántúli Református Jogászok első találkozója Pápán


2011-10-08 17:48:24  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Dunántúli Református Jogászok első találkozója Pápán főképe
2011 tavaszán a református polgármesterek, a múlt szombaton a református orvosok, ma pedig a református ügyvédek találkozóját rendezték meg Pápán a Református Teológiai Akadémia dísztermében. Az I. Dunántúli Református Jogászok Találkozóján közel 50 fő vett részt, akik a hit-jog-erkölcs kapcsolatáról beszéltek az egész napos konferencián.
A nyitó áhítatot követően Köntös László, egyházkerületi főjegyző köszöntötte a szép számban megjelenteket. Mint mondta, ennek a találkozónak az együtt gondolkodás, az előbbre lépés és az építő kapcsolat kialakítása a célja.
Dr. Vladár Gábor, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektorának előadását követően dr. Horváth Jenő, a Magyar Ügyvédi Kamara tiszteletbeli elnöke szólt a megjelentekhez.
- A jog a társadalmi együttélésnek valamennyi területét igyekszik szabályozni. Ehhez szorosan kapcsolódik az erkölcs. Az erkölcs az, hogy gyakorlatilag elismerem, mint a társadalomban élő állampolgár, hogy milyen erkölcsi bázison kell önként teljesítenem azokat a feladatokat, amelyeket a jog meghatároz. Ezeket lelki belsőből kell teljesíteni. És itt kapcsolódik a hit, hogy milyen erőt ad ehhez a feladathoz. Az ügyvéd abban érdekelt szerintem, hogy a gyűlölet helyett békesség, a vita helyett pedig egyetértés legyen. A per úgy záródjon le, hogy a felek kezet fogva, békésen oldják meg a problémát. Ez az érdeke a társadalomnak, ehhez ad erőt a hit - mondta dr. Horváth Jenő.
A hit-jog-erkölcs, mint három társadalmi magatartás szabályforma hatnak egymásra és egymást ki is egészítik, valamint befolyásolják - hangsúlyozta prof. Em. dr. Németh János, az Alkotmánybíróság volt elnöke.
A találkozó délután hozzászólásokkal, majd fórummal zárult.
A Dunántúli Református Egyházkerület tavasszal református pedagógusoknak tart hasonló találkozót, szintén Pápán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!