A népszámlálás idején is óvakodjunk a trükkös csalóktól


2011-10-08 16:41:25  | cikk: HuHa  | 


Bár a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területéről még nem érkezett bejelentés népszámláláshoz kapcsolódó trükkös csalásról, a rendőrkapitányság óvatosságra inti a lakosságot. Az október elseje és 31-e közötti népszámlálás, majd a november 8-ig tartó pótösszeírás időszakát ugyanis kihasználhatják a bűnözők, hogy népszámláló biztosnak kiadva magukat bejussanak az otthonokba és onnan értékeket tulajdonítsanak el. A trükkös tolvajok általában ápolt külleműek, megnyerő modorúk és határozott fellépésűek, „hivatalos személyként” megjelenve pedig sokakat becsaphatnak.
-A legfontosabb, hogy felkészülve várjuk a számlálóbiztost – mondta el Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója – a felkészülés pedig azt jelenti, hogy nézzük meg a korábban kézbesített népszámlálási adatfelvételi csomagot, amelyen szerepel számlálóbiztosunk neve, azonosítója és telefonszáma. A lakosokat felkereső számlálóbiztos számlálóbiztosi igazolvánnyal azonosítja magát – ez egy kék színű plasztikkártya, melyen neve, azonosító száma, a kártya másik oldalán pedig a település jegyzőjének aláírása szerepel. Így a borítékon lévő nevet és azonosító számot könnyű összevetni a számlálóbiztosi igazolvány adataival.
A számlálóbiztosi igazolvány a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal együtt érvényes – ez lehet személyi igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél. Bizonytalanság esetén a 06/80/200-214 és a 06/80/200-224-es ingyenes zöld számokon is leellenőrizhető a számlálóbiztos személye.
Mint mindig, ilyenkor is fontos, hogy az idegenekre vonatkozó szabályokat betartsák a lakosok a baj megelőzése érdekében. Vagyis ha idegent engednek be otthonukba, soha ne hagyják felügyelet nélkül és értékeiket – ékszert, bankkártyát, pénzt, betétkönyvet – a személyes okmányoktól elkülönített helyen tárolják. Ha pedig mégis megtörténik a baj, azonnal hívják a 107-es vagy a 112-es segélyhívó számot és minél pontosabb személyleírással segítsék a rendőrség munkáját.
A trükkös csalóknak minden megelőzési munka és figyelemfelhívás ellenére még mindig terem babér. Gyakran érkeznek nyeremény hírével, vagy visszatérítendő közműdíjjal, s mivel nyerni mindenki szeret, pénzt kapni meg főként, többen áldozatul esnek a jó fellépésű trükkösöknek. Az elmúlt évben leginkább vízért csengettek be a jellemzően idős, egyedülálló emberekhez, az idén azonban új „legendával” járják a házakat.
-A mostani „divat” szerint villanyóra leolvasónak adják ki magukat a trükkös csalók, leolvassák a fogyasztást, közlik a fizetendő összeget, majd amikor megkapják a pénzt, azt mondják, hogy a bankjegy sérült és másikat kérnek helyette. Aztán a következő bankjegyről is megállapítják, hogy sérült és végül az áldozat minden készpénzét előszedi és mindről kiderül, hogy „sérült”. Ekkor az ál-villanyóra leolvasó felajánlja, hogy kicserélteti a bankjegyeket és rövid időn belül visszahozza, ami persze nem történik meg – mesélte a rendőr őrnagy. Az ilyen bűncselekmények felderítése rendkívül nehéz, hiszen mire a csalásra fény derül, az elkövető már hét határon túl jár, a sértettek pedig ritkán tudnak pontos személyleírást adni a tettesről. Éppen ezért minden idegennel szemben tartózkodónak és óvatosnak kell lenni – ajánlja a rendőrség. 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának hírlevele
a népszámlálásról

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!