Hitet és hűséget - főhajtás az aradi vértanúk emléke előtt


2011-10-06 20:36:10  | cikk: mo  | 


Hitet és hűséget - főhajtás az aradi vértanúk emléke előtt főképe
Nemzeti gyásznappal emlékezett ma az ország az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlásra, az Aradon kivégzettekre. 1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es magyar szabadságharc tizenkét honvédtábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon oltották ki gyilkos golyók gróf Batthyány Lajosnak, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökének életét is. Az első Orbán-kormány 2001 novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át.

A városi rendezvényen a Pápai Fúvósok Egyesülete toborozta az emlékezőket a Március 15. térre. A megemlékezésen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Pápa Város Képviselőtestületének tagjai, egyesületek, hivatalos szervek képviselői és érdeklődők.
A Himnusz hangjait követően Bocskay László önkormányzati képviselő emlékezett a történelem e véres napjára, majd összegezte: az aradiak példája és üzenete számunkra annyi, hogy a magyar szabadság és függetlenség eszménye az építés, az alkotás és értékteremtés eszménye, sohasem a rombolásé.
- Mi sohasem más nemzetek ellen, hanem mindig a mi nemzetünk felemelkedése érdekében harcoltunk. A függetlenség nem az, hogy mások nem szólnak bele a mi dolgainkba, hanem az, hogy mi beleszólunk. A szabadság nem az, amikor nem kell azt tennünk, amit mások akarnak, hanem az, amikor megtesszük, amit mi akarunk. A szabadság az, amikor teljes szívvel hiszünk, és teljes szívvel cselekszünk – fogalmazott a szónok.
Tőlünk, a mai nemzedékektől a történelem most vértanúságot nem követel, de hitet és hűséget igen – zárta gondolatait Bocskay László.

Az emlékbeszédet követően a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak műsora elevenítette fel az aradi tizenhármak életét és halálát, majd az emlékezők elhelyezték koszorúikat a szabadságharc tiszteltére emeltetett emlékműnél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!