Rendkívüli ülésen döntöttek a kastélypark természeti védettségéről


2011-10-06 17:36:43  | cikk: mo  | 


Rendkívüli ülésen döntöttek a kastélypark természeti védettségéről főképe
Pápa Város Képviselőtestülete rendkívüli ülésen határozott ma délután arról, hogy helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítja az  Esterházy-kastély történeti kertjéhez tartozó területeket. A kastély történeti parkjának helyreállítására, szeptember 14-én benyújtott pályázathoz csatolni kell a terület természeti védettség alá helyezéséről szóló rendeletet. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája a területet helyi jelentőségű védettség alá helyezésre javasolta – derült ki az ülésen.
A védetté nyilvánítás természetvédelmi célja az Esterházy-kastély történeti kertrészei természetvédelmi, örökségvédelmi, kultúrtörténeti, esztétikai jelentőségű területének megtartása, bemutatása, az értékes növényzet megőrzése, szakszerű helyreállítása és védelme. 
Molnár István, a Városfejlesztési Osztály vezetője elmondta, a védetté nyilvánított területek az Esterházy-kastély közvetlen környezetét jelentik, (egészen pontosan a Tapolca és a történeti várkerítés által határolt területet) és kapcsolódnak a korábban már védetté nyilvánított belső-várkerti területekhez. A benyújtott pályázat sikerességétől függően a szakemberek történeti helyreállítással végzik a rekonstrukciót. 
- A tervezők feltárták a korábbi sétányokat, vizsgálták a korábbi faállományokat. Egy rendkívül pontos geodéziai felmérés alapján elkészültek a tervek: a mostani elhanyagolt, rendezetlen kert helyett a Tapolca patakig teljes egészében parkosított terület lesz, a mostani szabadtéri színpad helyén egy mobil elemekből épített, akár elbontható színpad épül, helyreállított épületekkel és nézőtérrel – foglalta össze a terveket a Városfejlesztési Osztály vezetője.
A pályázat elbírálása folyamatos, – tette hozzá Molnár István, majd elmondta – a parkosítás és a pályázatban vállaltak 2013 végéig megvalósulhatnak. 
Az ingatlanok helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításáról szóló rendelet tervezetet Pápa Város Képviselőtestülete elfogadta.

(A tudósítást hamarosan a történeti helyreállítás látványterveivel frissítjük)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!