Steinbach József református püspök volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körnek


2009-11-24 15:30:32  | cikk:  | 


Steinbach József tartott előadást tegnap a pápai Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör 18 órakor kezdődő összejövetelén. A kis gyülekezeti ház szinte csordultig megtelt érdeklődőkkel, melyek között szép számmal vettek részt a Református Gimnázium tanulói, Kovács Dániel iskolaigazgatóval. Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a megjelenteket, majd Lukács evangéliumából a 4. fejezet 18. és 19. versének részlete hangzott el: Az Úrnak lelke van rajtam, mivelhogy fölkent engem, hogy hirdessem az Úrnak kedves esztendejét. Ezt követően Steinbach József református püspök a Kálvin év kapcsán beszélt Kálvin teológiájának számára legfontosabb aspektusairól, továbbá kitért arra is, hogy mit mond Kálvin az Istenről, az istentiszteletről, ezen belül az igehirdetésről és mit mond az emberről, milyen Kálvin embertana, annak antropológiája, és mit mond Kálvin a világról, továbbá arról, hogy mit jelent számunkra, mai emberek számára Kálvin.

 - Kálvin egész teológiájának egyik kiindulópontja, amit ő a Szentírásból, Isten igéjéből értett meg, az Isten szuverenitásáról szóló tanítás. Ez azt jelenti, hogy az egyetlen élő Isten, hatalmas úr, egy szuverén úr, nincs nála hatalmasabb, ő az első és az utolsó, a kezdet és a vég, benne élünk, mozgunk és vagyunk, az Alfa és az Omega. Isten akarata mindig tökéletes és jó akarat. Isten döntése mindig jó döntés, ő mindig jól cselekszik, mi az Istennel nem vitatkozhatunk, ő maga a tökéletesség, a szentség, amit Ő tesz, azt jól teszi.

A püspök beszédében kifejtette, az ember boldogságának a forrása az, hogy ezt felismeri. De Kálvin ezt a gondolatot tovább viszi a Szentírás alapján, amit aztán Bart Károly, az új reformátori teológia megalkotója, a huszadik század legnagyobb teológusa, újból felfedezett. Látjuk, hogy ami a reformációban történt, amire Luther rádöbbent, és amit Kálvin felfedezett, az Igén alapul – mondta a püspök, majd beszélt a Kálvin és Luther közötti kapcsolatról is, hogy mennyire egy ügyet szolgáltak.

Kálvin teológiája rendkívül fontos, nevezetesen ő volt az, aki először hangsúlyozta ki az Isten szuverenitását. Erre épül fel szigorú rendben tanítása is. Kálvin hangsúlyozta azt is, hogy a Szentírás isteni és emberi mű is egyszerre, a holt betű mögül szólít meg minket Isten szent lelke. Végül a püspök beszélt az egyházkerület életéről.

Tóth Tamara

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!