Barokk lantzene a Bartók Zeneiskolában


2011-10-02 07:00:50  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Barokk lantzene a Bartók Zeneiskolában főképe
A Bartók Béla Zeneiskola idén ünnepli alapításának 75. évfordulóját. Ez alkalomból az alapítók szándékának megfelelően egy öt alkalomból álló komoly zenei koncertsorozatot szerveztek a 2011-es tanévre.
A koncertsorozat nyitó programjaként tegnap délután, a zene világnapján, a pápai születésű Szabó István lantművész csodálatos barokk lantzenével árasztotta el a zeneiskola dísztermét.
- A mai hangversenyre 17-18. századi olasz és spanyol barokk zenét hoztam a hallgatóknak, melyet három hangszeren, egy olasz barokk lanton, olasz teorbán és egy barokk gitáron szólaltatok meg - mondta Szabó István.
- Pápára mindig nagyon szívesen jövök, hiszen itt születtem és édesanyám is itt él. A Bartók Béla Zeneiskolában - akkor még a Várkastélyban volt - kezdtem kisgyermek koromban zenei pályafutásomat zongora és klarinét tanszakon. Sokat köszönhetek Csapó Gyulánénak, Ónódi Györgynek és Sudár Imrénének, akik sokban segítették a zenei karrieremet - tette hozzá a lantművész.
A sorozat jövő szombaton, október 8-án, Nemes László csellista növendékeinek koncertjével folytatódik.
A jubileumi évforduló kapcsán novemberben egy nagyszabású gálaműsort terveznek, melyen régi tanítványok is fellépnek.


Képek:

Szabó István 1953-ban született Pápán. 1976-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen középiskolai tanári diplomát szerzett matematika – fizika szakon, azóta a csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Műszaki Középiskola tanára.  2000-ben az oktatási miniszter az Arany Katedra Emlékplakettet adományozta részére.
1976 óta régizene- együttesek tagjaként, közreműködőjeként játszott lanton, teorbán, barokk gitáron, milánói mandolinon és egyéb pengetős hangszereken /Bakfark Bálint Lanttrió, Kecskés Együttes, Ars Renata, Capella Savaria/. Az 1989-ben alapított Vagantes Trió művészeti vezetőjeként fő működési területe a régi magyar énekköltészet és lantművészet kutatása, bemutatása.
E tárgykörben 7 CD-t jelentetett meg a Vagantes Trióval. A kutatási eredményei tudományos cikkek formájában illetve zeneműkiadók kottakiadványaiban kerültek közlésre. 1999-ben Tinódi-Lant díjat kapott. Szólistaként  reneszánsz és barokk lantművek, lantkíséretes énekek előadója.
Forrás: internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!