A szocialista többség nemet mondott a pápai igényekre


2009-11-23 21:24:42  | cikk:  | 


Három módosító indítványt nyújtott be a 2010. évi költségvetési törvényhez dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő. Javaslataival a 83-as út korszerűsítését és a Győr-Pápa-Celldömölk vasútvonal villamosítását kívánta felgyorsítani, illetve a SAC-program várost terhelő kiadásaira próbált költségvetési támogatást biztosítani.
A parlamenti többség a pápai képviselő által előterjesztett mindhárom módosító indítványt leszavazta. Arra kértük dr. Kovács Zoltánt, értékelje a történteket.
- Mélységesen elszomorít mindaz, ami az országgyűlésben történt. A 83-as út korszerűsítése, a vasútvillamosítás  több helyütt, több alkalommal megerősített kormányzati ígéretek, a város és a kistérség szempontjából olyan stratégiai jelentőségű projektek, ami a helyi gazdaság lehetőségeit, fejlődését, a munkahelyteremtést, a biztonságos közlekedést egyaránt meghatározzák.
- A honvédelmi bizottság pápai kihelyezett ülésén úgy tűnt, talán sikerült elmozdulni a holtpontról a 83-as út fejlesztése ügyében.
- Valóban, az ülésen lehetőségünk volt arra, hogy a pápai fejlesztés indokoltságát összevessük néhány más, a közelmúltban a közlekedési kormányzat által menedzselt útfejlesztéssel, például a rendkívül pazarló márkói elkerülőút-építéssel. A szakmai vitában a minisztérium képviselője meghátrált, ám a minisztériumot a módosító indítványokról szóló szavazás során a parlamenti többség mentesítette korrekciós kötelezettségétől. Igazából nehéz megérteni azt, ami a háttérben zajlik. Felvetéseinket megfontolás és válasz nélkül utasítják el, s imamalomszerűen hajtogatják azt a néhány mondatot, amit ebben a történetben nekünk szánnak. Mindenesetre a közlekedési infrastruktúra fejlesztését célzó javaslataim azt a pályát jelzik, amelyiken a választások után a remélhetőleg fideszes többségű parlament majd haladni kíván.
- Módosító indítványt nyújtott be a SAC-program oktatási kiadásainak támogatására is. Ezt is elutasította a többség.
- Ugyancsak a honvédelmi bizottság ülésén egyetértés látszott abban, hogy méltánytalan az önkormányzatra pakolni egy rosszul végiggondolt nemzetközi szerződésből Magyarországra jutó terheket. A diplomaták az előkészítés során nem számoltak azzal, hogy a Pápára érkező családok gyermekeinek bölcsődei, óvodai, általános- és középiskolai ellátásra is igényük lesz. A pápai oktatási rendszer képes volt megfelelni a látszólag lehetetlen kihívásnak és tudta fogadni a migráns gyermekeket, ám az volna a méltányos, ha a kormányzat nemcsak a dicsőséget és a Pápán keletkező extra bevételeket aratná le, hanem a terhekben is arányosan osztozna. A parlamenti többség felhasználásával a kormány cinikusan kivonult a feladat mögül; egyszer szívesen hallanék néhány olyan érvet, amelyik az elutasító döntést megalapozta. Félek, erre nincs sok esélyem.

Kapcsolódó cikk:

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!