Hagyományok Napja, Magyarok Vására az Edvy Malomban


2011-10-01 18:12:45  | cikk: mo  | 


Hagyományok Napja, Magyarok Vására az Edvy Malomban főképe
Ismét egy nagyszabású hagyományőrző program kapott helyet az Edvy Malom Fogadóban Hagyományok Napja, Magyarok Vására címmel. Az őseink hétköznapjait, életmódját, fegyverzetét bemutató rendezvényt a Hét Csillag Egyesület és az Edvy Malom Fogadó közösen szervezték. Ha nem vagyunk tisztában a múltunkkal, akkor nem tudjuk elhelyezni magunkat a jelenben és nem vagyunk érdemesek a jövőre sem – vallja Pintér Péter, a program főszervezője, a Hét Csillag Egyesület elnöke. E gondolatok mentén állt össze a rendezvény változatos programja a színpadi produkcióktól egészen a kézműves kirakodóvásárig, vagy az ősi fegyverek bemutatójáig.
Az egész napos rendezvény nyitóceremóniáján Sántha Csaba, az esemény házigazdája elmondta, a Hét Csillag Egyesület és az Edvy Malom Fogadó egyértelműen kijelölte útját a teremtett világban. Ez az út egyetlen mondatban összefoglalható: „Szent és szabad akaratú elmét, tiszteletet Istennek, szabadságot a hazának” – e mondattal, Árpád-házi királyainktól származó gondolatokkal köszöntötte a megjelenteket Sántha Csaba.
A Hagyományok Napja, Magyarok Vására elnevezésű rendezvényt dr. Áldozó Tamás is üdvözölte, úgy fogalmazott, a szervező egyesület és a programnak otthont adó fogadó olyan alakzatokat képviselnek a helyi kulturális életben, melyek mentén csak gazdagodhat városunk. A polgármester kiemelte azt is, különösen fontos a hagyományok ápolása egy olyan városban, mint Pápa. Hiszen településünknek van népvándorlás-kori, Árpád-kori, középkori, barokk és újkori történelme is, ezért nagyon jól tesszük, ha megelevenítjük történelmünket, mégha azt ilyen tág keretek közt, az egész magyarsághoz viszonyítva tesszük is – köszöntötte a megjelenteket Áldozó Tamás.
A kora délutáni program egyik kiemelt eseménye volt az Civil Kereszt leleplezése, melynek felállítását Oroszi Mihály kezdeményezte.  Az „Elődök tiszteletére” állíttatott kereszt főhajtás olyan elődök előtt, akik verejtéküket és vérüket adták a hazáért.
A rendezvényen 16 magyar kézműves kereskedő kínálja portékáját, mondák sora hangzik el a színpadon, megannyi hagyományőrző civil szervezet mutatja be tevékenységét és ezzel együtt őseink életmódját, fegyverzetét és hétköznapjait. A nap folyamán lehetőség volt történelmi kvíz kitöltésére, volt ostormenet és számos művészeti, illetve iskolai csoport készült műsorral a színpadi programokra.

A rendezvény még számos izgalmas programot tartogat az Edvy Malomba látogatóknak. Hamarosan szerét ejtik a tűzgyújtásnak, később pedig táncház várja az érdeklődőket. Napnyugtával aztán a tűz fénye és melege köré gyűlnek a résztvevők, akárcsak a természeti népek tették, s jöhet a tűzugrás rituáléja, amely eleink idejében a tisztulás-, egészség-és szerelemvarázslást jelentette.   

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!