„Hajdináné rokona, téged hívlak táncba…” - Lendvai Ernőné könyvbemutatója


2011-10-01 07:33:56  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Hajdináné rokona, téged hívlak táncba…” - Lendvai Ernőné könyvbemutatója főképe
„Hajdináné rokona, téged hívlak táncba…” címmel foglalta kötetbe két és fél évtized tánctanítási tapasztalatait Lendvai Ernőné táncpedagógus, az Erkel iskola egykori tanára. A könyv a táncórák történéseit, a szereplések izgalmait, a fesztiválok hangulatát, a viselet jelentőségét, a gyermekek és a pedagógusok világát tárja az olvasó elé.
A könyvet tegnap este az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Intézményének aulájában mutatta be a szerző, Lendvai Ernőné, ott ahol hajdan az a tornaterem állt, melyben a táncfoglalkozások zajlottak. Mint mondta, a könyv megírásához sok-sok emlék inspirálta, ezen kívül az egész iskola légköre és a hangulata is ösztönző volt számára.
- A tantestület nem volt nagy létszámú, a napközis nevelőkkel együtt 17-20 fő. A gyermekek létszáma sem volt túl nagy, körülbelül 270 fő, viszont egy-egy osztályba 30-32 diák járt, ami nagynak számított. Így indult Pápán az 1956-ban alakult ének-zenei általános iskola. De ki is tanítsa a néptáncot? Én vállalkoztam erre a nagyszerű feladatra, amit azóta sem bántam meg. A tanterv szerint a néptánc-oktatás az órarendben minden osztályban kötelező jelleggel szerepelt. Igaz, a 45 perc mindig kevésnek bizonyult, de ennek is örültünk. A Népművelési Intézet jött segítségünkre, ahol gyermektáncokat tanító tanfolyamokat szerveztek a tanítást vállaló pedagógusoknak. Úgy érzem, a népművészet olyan ágába kerültem, ami a gyerekek előadásában mind-mind külön csillogó gyöngyszemnek számított. Kiváló mesterek, neves művészek tanítottak minket - meséli Lendvai Ernőné mosolyogva.
Felidézte a számára legkedvesebb koreográfiákat kicsiknél és nagyoknál egyaránt. Kitért még a felejthetetlen Gergely-járásra is, ahol kórus állt a háttérben. Aztán ahogy múltak az évek, a felsőfokú néptánc tanfolyamon ismerte meg Foltin Jolánt, akinek segítségére nagy szükségük volt a koreográfiák tanulásában. Kérésükre mindig szívesen jött, bakonyi és somogyi táncokat tanított a szakkörösöknek. Táncosaikat felkészítette egy franciaországi szereplésre, valamint szép ruhákat tervezett.
- Minden évben részt vettünk a Megyei Művelődési Központ által meghirdetett néptánc versenyeken, valamint a népművészeti napok gála műsorának is rendszeres szereplői voltunk. 1985-ben a Pápán átadásra került új színházépület nyitóműsorára is iskolánk énekkarát és táncosait kérték fel. Az előadás végén gyermekeink a Vadvirágosokkal együtt táncoltak. Ugyanebben az évben meghívást kaptunk a budapesti Néptánc antológiára is, ahol szintén debütáltunk. A sok sikeres fellépésünket követően a Népművelési Intézet 3 hetes franciaországi fesztiválra javasolta táncosainkat, melyet örömmel vállaltunk. Úgy érzem, a néptánc-tanulással és előadással sok élményben volt részük tanulóinknak, ami felejthetetlen élményt nyújtott számukra. Iskolánk előmenetele mindig kitűnő volt, az erkeles diákokat szívesen fogadták a középiskolák - tette hozzá a könyv írója.
A könyvbemutatón jelen volt Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus, aki elmondta, munkájuk nem volt hiábavaló, hiszen gyermekek, szülők és tanárok generációinak áldozatvállalása meghozta gyümölcsét. Magyarország ma népzenei és néptánc nagyhatalom. Pápa is sok tehetséget gondoz, több száz fiatal táncol, akiket meg kell becsülni és támogatni kell.
Végül dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója, önkormányzati képviselő, a könyv kiadója szólt az egybegyűltekhez. Köszöntőjében elmondta, hogy lánya erkeles diák volt és tanult néptáncot is, amit nagyon szeretett. Majd elkerült Budapestre, ahol táncházba járt, nem diszkókba, s persze az alapokat az Erkelből vitte. Reméli, eljön majd az az idő, hogy legalább egy testnevelés órán néptáncot is oktatnak az ifjúság számára.
Az alkalmon az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola 4.z osztálya népdalcsokrot énekelt, Puskás Zsolt és fia, Puskás Péter szatmári táncot mutatott be, valamint a Munkács Mihály Általános Iskola tanulóitól rábaközi táncokat láthatott a közönség.
A könyvbemutató végén Lendvai Ernőné, Mária néni 60 darab tiszteletpéldányt adott át, s végül dedikálta a megvásárolt köteteket.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!