Siketek Világnapja:közösségépítő programokat szerveznek


2011-09-30 21:52:54  | cikk: mo  | 


Siketek Világnapja:közösségépítő programokat szerveznek  főképe
A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptemberének utolsó hetében hallássérültek ezrei emlékeznek meg a siketek világnapjáról. A nemzetközi nap célja, hogy a halló emberek is megismerjék a siketek és nagyothallók világát, a jelnyelv sajátosságait, segítve integrációjukat a társadalomba, adott esetben a munka világába.
A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Pápai Szervezete nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető legtöbb alkalmat megragadja a hallássérültek társadalomba integrálására. Az országos TÉMA projekt keretében számos programot, játékos foglalkozást, előadást, kirándulást szerveztek annak érdekében, hogy aktivitásukat növeljék, megjelenjenek a város különböző rendezvényein, közelebb hozva a hallássérültek világát az ép embertársaikhoz. A TÉMA is ezt a célt szolgálja. T, mint Társaság; É, mint Érdeklődés; M, mint Művelődés; A, mint Aktivitás. A SINOSZ a projekttel lehetőséget kíván biztosítani a megyei és a helyi szervezeteknek színvonalas klubnapok szervezésére, mondhatnánk úgy is, a társaság érdeklődését a művelődés és az aktivitás segítségével kívánja élénkíteni.
A mai világnapi rendezvény is a TÉMA keretében jött létre, melyen részt vett Unger Tamás alpolgármester, Orbán Sándor, a megyei szervezet elnöke, Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ vezetője és Kiss Sándor, a pápai szervezet új elnöke. (Kiss Sándor 2011. május 27-e óta tölti be elnöki tisztségét. Az új elnök kezdetektől aktívan részt vesz a szervezet életében). A programon Unger Tamás üdvözölte a rendezvényt, majd beszédében azt hangsúlyozta, minden kormányzatnak, ezzel együtt a jelenleginek is, célja, hogy minél nagyobb mértékben támogassa a hátránnyal élőket, úgy itt helyben, mint országos szinten. Ennek kapcsán Unger Tamás – a korábbi kétségek eloszlatása érdekében – kijelentette, a pápai közösségnek klubhelyiséget fognak biztosítani, az alpolgármester a megújuló „B” épületbe invitálta a SINOSZ helyi szervezetét.
A rendezvényen Orbán Sándor a SINOSZ érdekképviseleti munkájáról beszélt, majd buzdította sorstársait a társadalomba történő integrációra, ismereteik bővítésére, az elszigeteltség csökkentésére, a közösségépítő-és megtartó rendezvényeken történő aktív részvételre, ezzel együtt aktivitásuk növelésére.
A siketek világnapja kapcsán szervezett programon a Jókai Kör irodalmi összeállítása, a Zafír Orientális Társulat és Tompa Péterné Tóth Katalin hastáncműsora, valamint Balogh Katalin operett előadása szórakoztatta a megjelenteket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!