Másfél év munkáját értékelték – lezárult a Városi Óvodák migráns projektje


2011-09-30 18:12:11  | cikk: HuHa  | 


Másfél év munkáját értékelték – lezárult a Városi Óvodák migráns projektje főképe
A pályázati célkitűzéseket sikeresen megvalósította a Városi Óvodák Fáy András Lakótelepi Tagóvodája – erről számoltak be a projekt vezetői  „A pápai Városi Óvodák tagintézményébe külföldről érkező nem magyar állampolgárságú, nem magyar ajkú gyermekek befogadása, nevelése és oktatása” című, TÁMOP-3.4.1./B-08/2-2009-0001 azonosító számú projekt záró rendezvényén, ma délután. A másfél éven át tartó fejlesztés eredményeit bemutató rendezvényre a Fáy óvoda és a Városi Óvodák többi tagintézményének vezetőit, óvodapedagógusait, a SAC-C17-es programban résztvevő, Pápán élő nemzetek képviselőit és a HAW parancsnokát is meghívták.
A projekt részleteit Csákvári Judit, a Városi Óvodák intézményvezetője ismertette a záró rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón. Mint mondta, a fejlesztés megvalósítása múlt év februárjában indult és 2011. szeptember 30-ával, azaz a mai nappal zárul. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósult projekt 7.564.838 Ft támogatásban részesült. Az intézmény célja az volt, hogy a migráns gyermekek beilleszkedésével, a velük való foglalkozással kapcsolatos módszereket behatóan tanulmányozzák, a korai nyelvelsajátítással, valamint a magyar és külföldi gyermekek együttnevelésével összefüggő jó pedagógiai gyakorlatot kimunkálják. A projektben szakmai képzések, rendezvények, valamint a külföldi és magyar családoknak szóló közös programok szerepeltek, melyeket sikeresen megvalósítottak.
 A projektzárón Rádi Róbert kabinetvezető Pápa város oktató-nevelő intézményeinek az elmúlt években végrehajtott infrastrukturális és szakmai fejlesztéseit tekintette át. Szólt a 2008 előtt címzett támogatásokkal megvalósított iskola fejlesztésekről és az európai uniós források segítségével végrehajtott projektekről. Kiemelte, a Városi Óvodák három tagintézményének infrastrukturális fejlesztését, mely 223 millió forintos beruházást jelentett, szólt többek között a Munkácsy Mihály Általános Iskola jelenleg is tartó fejlesztéséről, a kompetencia alapú oktatás bevezetését célzó szakmai fejlesztésről, és a Pápai TISZK intézményeiben megvalósult infrastrukturális és szakmai fejlesztésről, mely több mint egy milliárd forintos beruházást jelentett a város szakképző intézményei számára. A kabinetvezető összegzésében úgy fogalmazott, az elmúlt évek több milliárd forint értékű beruházása és szakmai fejlesztése is jelzi, hogy Pápa városa számára mennyire fontosak oktató-nevelő intézményei.
A most záruló TÁMOP-3.4.1/B-08/2-2009-0001 azonosító számú projektet Babai Zsófia, a projekt szakmai vezetője mutatta be a jelenlévőknek. Mint mondta, a pályázat fő tevékenységei, kitűzött céljai, és eredményei a következők voltak: Az interkulturális nevelés óvodai gyakorlata megismerésének eredményeként a Városi Óvodák Nevelési Programja 2009 szeptemberétől a játékos nyelvelsajátításra és a kommunikatív kompetenciákra épülő „Két nevelési nyelvű programmal” egészült ki. Ennek szerves részét alkotta a saját mérési rendszer kidolgozása is. A program a jövőben a tapasztalatok és mérések alapján további elemekkel bővül ki. A pályázat keretében öt óvodapedagógus a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara szervezésében akkreditált, egy éves továbbképzésen vett részt, amelyen az óvodáskori magyar-angol kétnyelvűséggel összefüggő szakirányú tanulmányokat folytattak. Nekik e projektzáró rendezvényen adta át sikeres szakvizsgájuk diplomáját. A szakmai vezető szólt arról is, hogy a pályázó intézmény pedagógusai részt vettek hazai és nemzetközi tapasztalatcseréken, nemzetközi konferencián, amelyeken bővíthették ismereteiket, és jó gyakorlatokat ismerhettek meg. E tapasztalatcserék egyik gyümölcse az ausztriai „jó gyakorlat” átvétele lett. A pályázat lehetőséget biztosított különféle rendezvények formájában szoros együttműködés kialakítására más közoktatási intézményekkel, civil szervezetekkel és Pápa város önkormányzatával. Ilyen volt a „Nemzetközi családi piknik” és a „Kooperatív módszerek és a tevékenység központú nevelés kihívásai az óvodáskorú migráns gyerekek integrációja során” elnevezésű szakmai nap.
Morvai Marianna, a Városi Óvodák intézményvezető-helyettese, a Fáy ovi vezetője „Az interkulturális nevelés gyakorlata a Városi Óvodák Fáy András lakótelepi tagóvodájában” címmel tartott előadást. A Fáy oviban évek óta 25-30 nem magyar állampolgárságú, nem magyar ajkú kisgyermeket nevelnek, velük három csoportban a magyar kisgyermekekkel együtt foglalkoznak. Jelenleg nyolc nemzet apróságai járnak az óvodába, a magyarok mellett amerikai, bolgár, holland, lengyel, román, norvég és svéd gyermekek – mondta el. Előadásában beszélt az interkulturális nevelés bevezetésének indokoltságáról és kitért a magyar - angol két nevelési nyelv létjogosultságára. Szólt az óvodapedagógusokra hárult újszerű feladatokról, a velük szemben támasztott követelményekről, majd összefoglalta az interkulturális tanulás lényegét és ebből kiindulva mutatta be az óvodában folyó interkulturális nevelési gyakorlatot, melynek alapelvei a multikulturális szemlélet, az integráció, adaptivitás-komprehenzivitás. A tagóvoda vezető végül céljaikat és legfőbb feladataikat is megemlítette, melyek közül az interkulturális tartalmak közvetítését emelte ki, előadása végén pedig köszönetet mondott valamennyi munkatársának és a projektben résztvevőknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!