A nyilvánosság kerülését, részleges kizárását technikai probléma mögé rejtették - Grőber Attila a mai testületi ülésről nyilatkozott


2011-09-29 21:16:56  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A nyilvánosság kerülését, részleges kizárását technikai probléma mögé rejtették - Grőber Attila a mai testületi ülésről nyilatkozott főképe
Ülésezett ma Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete. Az ott elhangzottakról és saját álláspontjáról Grőber Attila, a Magyar Szocialista Párt képviselője sajtótájékoztatón szólt. Elsőként a településrészi önkormányzati testületek szavazásával kapcsolatban fejtette ki véleményét. A város rendeletben döntött arról, hogy településrészi önkormányzatokat hoz létre és ehhez azt várta az ott élőktől, hogy tegyenek ajánlásokat a testület tagjaira. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik településrész, Borsosgyőr esetében egy egészen ritka és a döntés szempontjából szomorú eset történt.
- Borsosgyőrön volt egy olyan jelölt, akit a településen élők közül 63-an is ajánlottak és ebből 60 érvényes volt, ez az összes leadott ajánlások majdnem 30 százalékát tette ki. Neveket nem mondok. Ehhez képest ma a város önkormányzata úgy döntött, hogy azt, akit a lakosság döntő többsége ajánl ebbe a testületbe, nem választják meg. Azt gondolom, hogy ez példátlan és nem követendő magatartás. Ha együttműködésről beszélünk és arról, hogy kíváncsiak vagyunk az emberek véleményére, ha tiszteletben tartjuk a népfelség elvét, akkor ez a döntés nem volt elegáns, hiszen ebbe a testületbe olyanok is belekerültek, akit egyébként csak tízen ajánlottak. Ez egy komoly hitelességi kérdés, arról hogy valóban komolyan együtt akarnak-e működni, akik így döntöttek ebben az ügyben - fogalmazott a szocialista politikus.
A másik nagyon fontos napirendi pont a mai ülésen a 2011.évi költségvetés módosításával - melyre egy nagyobb összegű beruházás finanszírozási hitelfelvétele miatt volt szükség - kapcsolatban született meg. Grőber Attila szerint az elmúlt jó néhány évben nem volt szokás, hogy a képviselőtestület az ilyen típusú hitel felvételéről nem a tárgyévben döntött.
- A mai testületi ülésen olyan hitelfelvételről döntött az önkormányzat, amely a 2012. évre, sőt a 2013. évre is vonatkozik, a jövő évben 629 millió forint, 2013-ban pedig 99 millió forint hitel felvételéről szól. Azzal együtt is, hogy látjuk, milyen célra megy a hitelfelvétel, azt gondolom, hogy nagyon komoly veszélyeket rejt magában. Nem értem, hogy mi az oka a kapkodásnak, miért nem értünk rá februárban felvenni a hitelt. Ha pedig az az indok, ami a testületi ülésen is elhangzott, hogy jövőre a központi kormányzat az önkormányzatok mozgásterét szűkíti, akkor ez egy nagyon furcsa helyzet, mert arról van szó, hogy a helyi fideszes nem bízik a saját kormányában, mert az nem biztosítja azt a mozgásteret, ami a nevében is benne van, hogy „ön-kormányzat”.
A képviselőt nagy aggodalommal tölti el az is, hogy a hitelfelvételt követően a város adósságállománya meghaladja az 5 milliárd forintot, ha pedig ezt a város lakóira visszaosztjuk, körülbelül 170 ezer forint adóssága van minden pápainak, ez pedig a képviselő szerint a határán van annak, amit elbír a város és az itt élők teherbíró képessége. Ezért nem támogatták szavazatukkal a döntést.
A testületi ülésen hosszú vitát jelentett az ülések közvetítésével kapcsolatos egyéni képviselői indítvány. Erőss Bulcsú ugyanis azt kezdeményezte, hogy a város lakói élőben nézhessék a Pápa Városi Televízió kameráin keresztül azt, hogy mi történik egy-egy testületi ülésen. A közvetítés kapcsán nagyon komoly ellentmondást vélt felfedezni Grőber Attila.
- Az nem lehet indoka a közvetítés elmaradásának, hogy az élő adás sokba kerül és nehezen megszervezhető, mert én azt javasoltam, hogy akkor ne élő adásba menjen, hanem vegyék fel az egészet és azt vágatlan formában, olyan sávban, amely a televízió műsoridejében szabad, adják le és ily módon a nyilvánosság a testületi ülés minden egyes elemét pontosan követheti. A nyilvánosság kerülését, részleges kizárását technikai probléma mögé rejtették és a többség nem is támogatta ezt az előterjesztést. Ezt sajnálom, és azt gondolom, hogy nem lehet újságírói szabadság kérdése az, hogy egy testületi ülésről és más fontos nyilvánossági eseményekről milyen tudósítást kap a város lakossága - fogalmazott a politikus.
Grőber Attila végül az oktatással, felsősoktatással kapcsolatos hírekről is szólt pár szót. Az információk szerint a felsőoktatásba bekerülők létszámát radikálisan tervezi lecsökkenteni a kormány valamint az úgynevezett ösztöndíjrendszerre is kitért, amely a képviselő szerint a tandíj szebb köntösbe bújtatása. Mint mondta, mindazoktól, akik néhány hónappal ezelőtt háromszáz forintról szavaztak, most ilyen terveket hallunk, ez pedig hiteltelenséget jelent.
Az országos politikai kérdésekről Gőgös Zoltán beszélt. Az országgyűlési képviselő szerint a forráskivonási kényszer a felsőoktatásból a költségvetési rendszer problémái miatt alakult ki. Mint mondta, tegnap Orbán Viktor azt nyilatkozta, 2012. az elrugaszkodás éve lesz.
- Az lesz, a realitásoktól. Az elmúlt húsz évben példátlan megszorító csomagnak nézünk elébe, de mi már ezt tavaly is elmondtuk, de senki nem hitt nekünk, mert még közel volt a választás és mindenki forradalmi lázban égett. Aztán jött a kijózanodás ideje februárban, amikor mindenki megkapta az első fizetését és rájött, hogy igazunk van. Nem akarok vészmadár lenni, de ha változatlan formában maradnak azok a tervek, amelyeket leírva is láttunk már bizonyos helyeken, akkor rosszabb lesz a következő év, mint az idei - mondta Gőgös Zoltán.
Az országgyűlési képviselő a szerinte átgondolatlan és szerencsétlen adópolitika helyett a szocialisták által összeállított javaslatban 5 millió forint felett 16 százalékos szolidaritási adót szorgalmaz, kvázi második adókulcsként, továbbá 5 millió forint felett 8 százalékos különadót tanácsolnak, ez a tőkejövedelmeket érintené. Ma Magyarországon 500 millió forintos határig 11 százalékos társasági adó van, melyet a szocialisták visszaemelnének 19 százalékra. Ezen túl azt javasolják, hogy havi 1 millió forintos jövedelem felett ne fizessen az állam családi pótlékot. Gőgös szerint ez a néhány intézkedés annyi bevételtöbbletet jelentene a költségvetésben, hogy nem kéne megszüntetni az adójóváírás rendszerét. A szocialista javaslatban szerepel továbbá az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra történő visszacsökkentése, az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése valamint negatív adó formájában működne a jövőben a családi pótlék is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!