Fáklyás hagyományőrző felvonulás, színpompás megnyitó, borlovag-avatás


2009-08-14 19:15:44  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Fáklyás hagyományőrző felvonulás, színpompás megnyitó, borlovag-avatás főképe
A Fő téren gyülekeztek 19 óra 15 perctől a katonai hagyományőrzők. Negyed óra múlva csatlakoztak hozzájuk a borlovagok, akik a Református ótemplomból érkeztek. Az egybegyűlteket Pápa Város Fúvószenekara szórakoztatta és műsort adott a JMK Vadvirág néptáncegyüttes. Háromnegyed nyolckor megérkeztek gyönyörű paripáikon a huszárok, hogy együtt vonuljanak le a Gróf úton, a bajvívó térre. Érdeklődők sokaságától kísérve sétáltak a rendezvény helyszínére huszárok és újoncok, hagyományőrzők és borlovagok, aratók, táncosok és zenészek.
A bajvívó téren felsorakozott hagyományőrzők és érdeklődők sokasága előtt - a Lasztovicza Jenő megyei közgyűlési elnök társaságában huszár ruhában, fogaton érkező - dr. Kovács Zoltán polgármester nyitotta meg a Pápai Történelmi Napokat. Beszédében emlékeztetett az ihászi csatára, arra ütközetre, amely az 1848/49. évi szabadságharc egyetlen Veszprém megyei hadi eseménye volt.
A megnyitó után a Borfalu színpadán a győri Noé-hegyi Szent István Borrend, a badacsonyi Vinum Vulcanum Borrend, a móri Grindisi Szent Lőrinc Borrend díszes ruhába öltözött tagjai előtt a Somlói Borrend nagymestere, Fehérvári Károly, továbbá Borbély Lajos ceremónia mester köszöntötték a somlói bor igen nagy számban megjelent barátait, s ezt követően a hagyományos eljárás keretében borlovagá avatták Lasztovicza Jenőt és Ferencz Vilmost. Civilben mindketten borászok, utóbbi Szekszárdról a somlói bornapok borbírálatának álandó résztvevője.
Késő este dr. Kovács Zoltán a Somogyi Galériában rendezett fogadáson adta át a borverseny díjait: Pápa Város Különdíját Lampérth Sándor királyleányka bora nyerte, de a Pápai Gazdasági Szakképzőiskola tanpincészete is két aranyérmet (két ezüst mellett) zsebelhetett be.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!