Bódy Irén (1925 – 2011)


2011-09-28 22:17:07  | cikk:  | 


Bódy Irén (1925 – 2011) főképe
Életének nyolcvanhatodik évében meghalt Bódy Irén Munkácsy-díjas textilművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, aki a népi kékfestőmesterséget iparművészetté emelte.
Veszprémben nőtt fel a Festő utcában, amelynek a végében volt Husvét Lajos kékfestőműhelye. Ott ismerkedett meg a mesterséggel, amely későbbi pályafutását is meghatározta. A II. világháború után, 1948 és 1952 között elvégezte a Magyar Iparművészeti Főiskola nyomott anyag tervező szakát, majd a kispesti textilgyárban dolgozott 6 éven át, később autonóm művésszé vált. A népművészeti és háziipari szövetkezetnek a maga tervezte kékfestő anyagból abroszt, naptárat, ruhát, kötényt és más használati textíliát tervezett.

Ő maga a kékfestő dúcokat elemként, motívumként kezelte és létrehozta belőlük saját festői világát. Mivel a nyomódúcok egyszerű geometrikus vagy növényi elemeket ábrázoló egységek, először verdürt készített segítségükkel, majd megszületett legfontosabb műve a Kékfestő paradicsom, amely az első emberpár történetét dúcokkal ábrázolja. Később anyagot vált: pamutbársonyra, majd selyemre nyomja dúcait; a bársony sejtelmessé, a selyem játékossá teszi motívumvilágát.

Bódy Irén első önálló tárlata 1967-ben volt Budapesten, a Csók István Galériában. Azóta számos hazai és külföldi kiállításon mutatkozott be, köztük Kanadában az 1974-es Iparművészeti Világkiállításon.

Munkásságáért 1970-ben Munkácsy-, 1976-ban SZOT-díjjal tüntették ki, 1988-ban érdemes művész lett. 1984-ben és 1992-ben a svájci Rózsa Anna Alapítvány díját nyerte el. 1994-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává választották.  2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje, polgári tagozat  kitüntetést.

Életművét a 90-es évek elejétől kezdődően a pápai Kékfestő Múzeumnak ajándékozta. A régi műhelyből kialakított kiállítóhelyen, az egykori szárítópadláson 1991 óta látható 40 éves alkotói pályáját bemutató állandó kiállítása.

Herczeg Ibolya művészettörténész, Bódy Irén kiállításainak rendezője szerint: "Irén 40 éves életpályája technikai és művészeti bravúr. Nyomástechnikája, az anyag festése és a nyomódúcok szerkesztésével előállított textiljei a népművészetből iparművészetté tették a kékfestés mesterségét"

Bódy Irén jó életérzéssel élt és dolgozott. Azzal, hogy a kékfestést választotta művészete tárgyául, tovább éltette és népszerűsítette ezt a mesterséget. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!