A közlekedés szabályait is megtanulják a kisdiákok


2011-09-28 19:38:36  | cikk: HuHa  | 


A közlekedés szabályait is megtanulják a kisdiákok főképe
Baleset-megelőzési foglalkozáson vettek részt ma délelőtt a Tarczy Lajos Általános Iskola első osztályosai. A játékos foglalkozás az „Iskola rendőre” program keretében zajlott. Ezt a programot 2008-ban indította útjára az Országos Rendőr-főkapitányság, s e programnak része szeptemberben a zebráknál teljesített közlekedésbiztonsági szolgálat, valamint szükség esetén a bűnmegelőzési előadások sora is.
-Az „Iskola rendőre” program első eleme a szeptember elsején kezdődött és a hónap végéig tartó zebráknál zajló felügyelet, melyben a rendőrök mellett a közterület felügyelők és polgárőrök is részt vesznek. Emellett pedig előírás, hogy a tanév elején az iskolák rendőrei az alsó tagozatosok számára baleset-megelőzési órát tartsanak. Én ma az „iskolám” első osztályosainak tartok egy játékos előadást – mondta el Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója, a Tarczy iskola iskolarendőre. A kicsiknél különösen fontos a szabályos közlekedésre felhívni a figyelmet, hiszen ők kikerülve az óvodákból egészen más útvonalakon közlekednek és egészen más forgalmi helyzetekkel találkozhatnak.
-A gyerekekkel főként a gyalogos közlekedés szabályairól beszélgettünk, arról, hogy miként kell átmenni a zebrán és hogyan lehet átkelni az utca túloldalára, ha nincs zebra – sorolta a rendőr őrnagy. Bár a tapasztalatok szerint a gyerekek többségét a szüleik autóval viszik az iskolába, néhányukat kerékpáron szállítják az oktatási intézménybe és csak kevesen mennek gyalog, a közlekedési szabályokat a kis elsősöknek is ismernie kell.
-Egyrészt ismerniük kell a közlekedési lámpák jelzéseit - mind a gyalogosok közlekedését irányító lámpákét, mind a járműveknek szóló lámpákét -, ismerniük kell néhány közlekedési jelzőtáblát, amiknek utasításait be is kell tartaniuk, másrészt pedig a kerékpáros közlekedés előírásait is meg kell tanulniuk – ismertette a legfontosabbakat az előadó. A foglalkozáson szó esett arról is, ha a kisgyerek rollerrel, görkorcsolyával vagy gördeszkával közlekedik, attól ő még gyalogosnak számít, vagyis a járdán kell haladnia, még ha az nem is olyan sima felületű, mint az úttest.
Császárné Elek Veronika az előadáshoz az Országos Baleset-megelőzési Bizottság egyik kiadványát is elvitte a kicsiknek az iskolába, ez a gyalogos közlekedés szabályait mutatja be a gyerekeknek, és bár az elsősök még nem tudnak olvasni, bízik abban, hogy a tanító nénik és a szülők segítségével a mostani tanórán túl is foglalkoznak a gyerekek a balesetmentes közlekedés szabályaival.
-A zebránál körül kell nézni, először balra, aztán jobbra, aztán megint balra és utána egyenesen át kell menni a túloldalra – ezt már Flech Nikol, I. c osztályos kislány mesélte a foglalkozás után, azt pedig Császárné Elek Veronika tette hozzá, hogy mai tapasztalatai szerint az elsősök már ismerik a legfontosabb szabályokat, a közlekedésbiztonsági órán pedig érdeklődéssel figyelték az elmondottakat.
Az „Iskola rendőre” program keretében nem csak baleset-megelőzési előadásokat tartanak, hanem az intézmények igényei alapján bűnmegelőzési foglalkozásokat is szerveznek a felső tagozatosok számára. A Tarczy iskolában holnap az ötödik osztályosok az iskolai agresszióról szóló előadáson vesznek részt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!