Ha szüret, akkor mustgáz - praktikus tanácsok a gyilkos és alattomos gáz ellen


2011-09-27 21:05:44  | cikk: Tóth Tamara  | 


A mustgáz valójában szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Gyakori a természetben, a levegő állandó alkotóeleme. Elsősorban cukortartalmú növényeknél, gyümölcsök erjedésekor keletkezik, mint például a szőlő forrásakor. A népnyelv ezért mustgáz néven ismeri.
Ez a kezdetben enyhén savanykás ízű gáz nem keverendő össze a szén-monoxiddal. Körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben gyűlik össze, a levegőt kiszorítja és ez által oxigén-hiányos állapotot teremt. Már egy levegővételnél jelentkeznek a toxikus hatásra jellemző tünetek, mint a hányinger, szédülés, rosszullét és egy perc elég ahhoz, hogy beálljon a bénulás, majd azt követően az eszméletvesztés és a halál.
Pápa Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságát éves szinten egy, néha kettő mustgázzal kapcsolatos „bal”esethez hívják ki. Az alattomos, mérgező gáz tapasztalatairól, veszélyeiről és a megelőzésről Horváth Sándor megbízott tűzmegelőzési osztályvezető beszélt portálunknak.
- A balesetek nagy többsége a kisebb háztáji pincészetekben történik és általában a feledékenység és az emberi butaság a fő okozója. Országos szinten mintegy 40-50 ilyen szomorú esetet számol a statisztika - mondta Horváth Sándor.
A tűzoltó hadnagy a prevenció jelentőségére is kitért. Mint mondta, a megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. A nagy borászati üzemekben ritka az ilyen jellegű baleset, mivel ott a biztonsági berendezések, mint a gázérzékelő, kötelezően fel vannak szerelve. A kisebb boros gazdáknak pedig egy olcsó és jól bevált régi módszert javasol a szakember.
- A régi módszer szerint kötözzünk egy gyertyát térdmagasság körül egy botra, s az égő gyertyát magunk előtt tartva menjünk le pincénkbe.  Amennyiben elalszik a gyertya lángja, gondolkodás nélkül hátat kell fordítani és minél gyorsabban kijutni a pincéből. Ha van rá lehetőség és a pince rendelkezik oldalablakkal, azokat kívülről nyissuk ki, ha nincs, akkor a pinceajtót kell kinyitni és a gáz majd a gravitációnak köszönhetően szép lassan kiszellőzik. Ez az idő nagyban függ a lent tárolt must mennyiségétől is.
Horváth Sándor kihangsúlyozta a problémák között gyakran szerepel az is, ha valaki jó szándékkal a bajbajutott ember segítségére siet, lehajol, hogy felsegítse és ő is ugyanabba a csapdába esik, mint társa. Sajnos volt már arra példa Pápán, hogy e végett két halottat hoztak fel a pincéből a tűzoltók - tudtuk meg a tűzoltó hadnagytól.
Nagyon fontos, hogy ha ilyen esetről tudomást szerzünk, elsőként a tűzoltóságot értesítsük a 105-ös telefonszámon, s velük párhuzamosan hívjuk a mentőket is - hívta fel a figyelmet Horváth Sándor.
- Csak a tűzoltóságnak van olyan légzésvédelmi felszerelése, amivel biztonságosan ki tudjuk hozni a sérültet a toxikus légtérből vagy az estek tapasztalatai alapján az elhunytat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!